ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Za zdravije srce najefikasnije je vežbati kasno ujutru

Vežbanje između osam i 11 sati ujutru povezano je sa najmanjim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara, pokazalo je novo istraživanje sprovedeno na više od 86.000 učesnika.

U poređenju sa pojedincima koji su bili aktivniji sredinom dana, kod onih koji su bili najaktivniji ujutru između osam i 11 sati uočen je 11 do 16 odsto manji rizik od razvoja koronarnih bolesti. Kod žena je rizik smanjen za 22 do 24 odsto, prenosi portal "Medical News Today".

Kod jutarnjih vežbača primećen je i 17 odsto manji rizik od razvoja moždanog udara, a kod žena je taj procenat iznosio 35 odsto.

Rezultati su objavljeni u časopisu "European Journal of Preventive Cardiology".

- Dobro je poznato da je vežbanje dobro za srce, a naša studija ukazuje na to da je za to najkorisnija jutarnja aktivnost - rekla je jedna od autorki studije, Gali Albalak sa medicinskog univerzitetskog centra u holandskom Lajdenu.

Ona je dodala da su "rezultati posebno izraženi među ženama, a važe i za ranoranioce i za noćne ptice".

Svi učesnici studije, a bilo ih je 86.000, imali su između 42 i 78 godina. Prosek je iznosio 62 godine. Na početku istraživanja nisu bolovali od kardiovaskularnih bolesti, ali su, u proseku bili gojazni.

Njihova fizička aktivnost pratila se svaki dan od februara 2013. do 2015. pomoću monitora koji se nosi na zglobu.

Naučnici su ih zatim pratili od šest do osam godina, sve do prvog prijema u bolnicu ili smrti povezane sa bolestima srca ili moždanim udarom.

U tom periodu se kod skoro 3.000 učesnika razvila koronarna arterijska bolest, a skoro 800 ih je pretrpelo moždani udar. Kod ispitanika koji su bili fizički aktivni između osam i 11 ujutru primećen je najmanji rizik od oba stanja, pokazala je studija.

- Reč je o opservacijskoj studiji, zbog toga ne možemo da objasnimo zbog čega je ova povezanost izraženija kod žena - rekla je Albalak.

Ona je takođe rekla da su rezultati njihovog istraživanja dodatni dokaz zdravstvene koristi od fizičke aktivnosti i ukazuju na to da je jutarnja aktivnost, posebno ako se sprovodi kasno ujutru, najkorisnija.

Lekari preporučuju da odrasle osobe umereno vežbaju od 150 do 300 minuta nedeljno ili od 75 do 150 minuta ako to rade žustrije.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još