PREDNOSTI I NEDOSTACI: Šta se događa u organizmu ako svakog dana jedete salatu?

Bez obzira na to da li pokušavate da povećate unos povrća, skinete koji kilogram ili ste jednostavno raspoloženi za obrok koji će obuzdati vašu želju za nezdravim namirnicama, sa salatom nema greške. Međutim, da li znate šta se događa u vašem organizmu ako svakog dana jedete salatu? Nutricionistkinja Đina Kitli dala je odgovor na to pitanje.

Unećete puno vitamina

Sve dok uključujete široku paletu sastojaka (različite vrste povrća, voća, mahunarki, orašastih plodova i semenki, izvore proteina) i redovno ih smenjujete, salata može da bude nutritivna riznica koja će vam obezbediti mnogo vitamina i minerala.

Istraživanje je pokazalo da maslinovo ulje, koje se često koristi u prelivu za salatu, može da pomogne vašem telu da bolje apsorbuje mikronutrijente rastvorljive u mastima koji se nalaze u voću i povrću. Ove hranljive materije uključuju: beta karoten, likopen, lutein, vitamin E, vitamin K, te vitamin A.

Možda ćete izgubiti na težini

Jedan od razloga zašto se salata smatra zdravim izborom kada želite da održite svoju težinu ili izgubite kilograme je to što su obično pune vlakana, što se smatra korisnim u mršavljenju.

Prema istraživanju čiji rezultati su objavljeni u časopisu The Journal of Nutrition ishrana bogata vlaknima pomogla je odraslim osobama koje su imale prekomernu telesnu težinu, prenosi Danas.

Očuvaće vaš mozak mladim

Svakodnevni unos salate odličan je način da osigurate da vaš mozak ostane u top formi. Studija iz 2018. pokazala je da je starijim ljudima koji su jeli samo jednu porcije salate dnevno mozak funkcionisao kao da su 11 godina mlađi od svoje stvarne dobi.

Čak je i pola prosečne porcije salate bilo dovoljno da uspori stopu kognitivnog urušavanja, a najbolje rezultate pokazalo je zeleno lisnato povrće poput spanaća ili blitve.

Redovnija probava i manji rizik od raka debelog creva

Kitli kaže da nerastvorljiva vlakna u salatama privlače vodu dok se kreću kroz probavni trakt, čime veoma pomažu organizmu. To znači da, nakon što ste svom telu dali vremena da se prilagodi ovom unosu vlakana, vaša svakodnevna navika jedenja salate može pomoći u sprečavanju zatvora.

Nerastvorljiva vlakna ne pomažu samo u normalizaciji rada creva. Prema Klinici Mayo, ishrana bogata vlaknima smanjuje rizik od raka debelog creva. Utvrđeno je da vlakna imaju zaštitno dejstvo kada fermentišu u njemu.

Možda biste mogli da osetite gorušicu

Budite oprezni s unosom sirćeta tokom pripreme salate, ne samo zato što se kalorije mogu brzo nakupiti već i zato što, prema Kitli, kiselina u sirćetu može da izazove simptome povezane s neprijatnim refluksom.

- Što više salate jedete, veće su šanse da koristite više kiselog umaka, koji može dovesti do gorušice - objašnjava nutricionistkinja i dodaje da su paradajz i sir, uobičajeni sastojci salate, vrlo kiseli i takođe mogu da pogoršaju refluks kiseline.

Ako ste skloni refluksu, pokušajte s prelivom za salatu koji sadrži manje sirćeta i odlučite se za finije dodatke, poput orašastih plodova, semenki, voća ili sočiva.

Možete se osećati naduto ili imati grčeve

Ako u svoju salatu često stavljate velike količine povrća poput kelja ili brokolija, mogli biste da osetite nadutost, imate zatvor, te grčeve, upozorava nutricionistkinja. Naime, upravo ove namirnice, ako se s njima pretera, mogu dovesti do otežanog varenja i propratnih smetnji.

Srećom, postoji jednostavno rešenje. Jedite manje salate, barem dok vam se telo ne prilagodi na redovan unos spomenutih namirnica.

Dakle, ako jedete novu hranu koja ima više vlakana od količine na koju je vaše telo naviklo, možda bi bi trebalo polako da uvedete promene. To znači da ćete možda morati da počnete s nekoliko porcija salate nedeljno umesto da jedete porciju svakog dana.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još