STRUČNJACI OTKRILI: Koje namirnice su najbolje za jačanje imuniteta?

Osim što podržava zdravlje srca i rad mozga, lisnato povrće, poput kelja, spanaća, blitve i rukule, je jedno od najboljih namirnica za konzumiranje.

Imunitet je važan tokom cele godine, ali čini se da je postao još važnija zdravstvena tema u poslednjih nekoliko godina. I uvek je od posebnog interesa kada nastupi sezona prehlada i gripa.

Srećom, moguće je zaštititi se od bolovanja tako što ćete sami održavati zdrav imunološki sistem kroz svakodnevne navike. Jedan od najboljih doživotnih načina da podržite svoj imunitet je ishrana i pametne prehrambene navike.

Konzumiranje hrane za jačanje imuniteta i ispijanje određenih pića nije samo efikasno, već je lakše i ukusnije nego što mislite, prenosi "Real Simple".

Lisnato povrće

Ovo povrće je bogato mikronutrijentima, posebno vitaminom C i vitaminom K, koji su esencijalni za dobar imunološki sistem. Ostale hranjive supstance za jačanje imuniteta u lisnatom povrću uključuju beta-karoten i folat ili vitamin B9.

Probiotička hrana

Kada je reč o zdravlju creva, probiotičke namirnice kao što su jogurt, kefir i kiseli kupus imaju glavnu reč. A budući da je rad creva povezan sa imunitetom, ovi izbori bogati probioticima su višenamenska superhrana.

Dobre bakterije u probiotičkoj hrani jačaju imunološke ćelije u crevnoj sluznici, a mikrobi takođe metabolišu hranu kako bi proizveli hranljive supstance koje inače ne bi bile dostupne telu. To obezbeđuje da vaš imunološki sistem dobije hranjive supstance koje su mu potrebne za pokretanje.

Za optimalnu podršku imunološkog sistema, preporučuje se dodavanje probiotičke hrane u ishranu dva do tri puta nedeljno.

Citrusno voće

Agrumi, poput pomorandže i grejpfruta, puni su vitamina C. Ovaj nutrijent neophodan je za vrhunsku imunološku funkciju, jer podstiče proizvodnju belih krvnih ćelija koje se bore protiv bolesti.

U agrumima možete uživati ​​tako što ćete ih dodati u vodu, salate ili smutije.

Bobičasto voće

Kada je reč o hrani za jačanje imuniteta, ne možete pogrešiti sa bobičastim voćem kao što su jagode, borovnice i maline. Bobičasto voće bogato je antioksidansima koji pomažu u zaštiti zdravih ćelija od štetnih molekula.

Bobičasto voće takođe sadrži vitamin C, bitnu hranjivu supstancu za imunitet, i vlakna, koja podržavaju dobre bakterije u probavnom traktu.

Ovo voće možete kombinovati sa ovsenim pahuljicama ili ga koristiti za pripremanje smutija.

Nemasni proteini

Iako su vitamini i antioksidansi koje dobijamo iz biljne hrane često povezani sa imunološkom funkcijom, proteini su jednako ključni. Protein pomaže telu da popravi tkiva i mišiće, izgradi antitela i pospeši sintezu aminokiselina potrebnih za imunološku funkciju.

Za najzdraviju opciju, odlučite se za nemasne belančevine s niskim udelom zasićenih masti. Primeri nemasnih izvora proteina uključuju tofu, pasulj, sočivo, piletinu ili ćuretinu bez kože i belu ribu.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je napitak koji takođe ima ulogu u izgradnji dobrog imuniteta.

Ovaj čaj ima niz antioksidansa, uključujući biljno jedinjenje koje se zove epigalokatehin galat. To jedinjenje može da pomogne u smanjiti upala u telu i poboljšanju njegove funkcije.

Uživajte u toplom ili hladnom zelenom čaju, i nećete pogrešiti ukoliko ne preterujete.

Izvor: Večernji.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još