NAUČNICI DALI ODGOVOR: Zašto paradajz više nema ukus?

Kad ste poslednji put osetili pravi, intenzivan ukus paradajza?

U potrazi za pravim, sočnim paradajzom često ćemo se jako razočarati, posebno ako ga tražimo u nekom od supermarketa, gde nas najčešće dočekuje paradajz čiji ukus možemo nazvati bezličnim.

"Kao da žvaćem papir" - kažu mnogi od nas. Možda ste se zapitali zbog čega je ukus tog paradajza takav, to jest, zašto uopšte nema ukus?

Jedno istraživanje daje odgovor na to pitanje, i pokazuje da u 93 odsto paradajza danas nedostaje verzija gena koja mu daje njegov poseban ukus.

Uprkos tome što mislimo da je krivac genetska modifikacija, zapravo uzročnik leži u uzgajivačima, to jest, njihovom pokušaju da izvuku najviše iz paradajza, najveću ekonomsku dobit.

Tokom vremena, geni koji pojačavaju ukus izgubili su se ili su tokom procesa razmnožavanja negativno izabrani. Zato današnjem paradajzu iz supermarketa nedostaje genetska raznolikost, pa tako i ukus, piše "BigThink".

- Tokom gajenja i poboljšanja paradajza ljudi će se većinom fokusirati na ono što će im povećati proizvodnju, produkciju, poput veličine samog ploda i dobrog podnošenja skladištenja. Neki geni koji su uključeni u ostale važne kvalitete, osobine ploda, i njihove reakcije na stres, tokom ovog procesa su izgubljeni - rekao je Zhangjun Fei sa univerziteta Kornel.

Njihova otkrića objavljena su u magazinu "Nature Genetics", u kojem su analizirani genetski podaci 725 paradajza, kultivisanih i divljih, koje su važne zbog genetske različitosti. Zatim su ove podatke uporedili s domaćim genomom paradajza Heinz 1706, koji se često koristi kao reprezentativni primer genoma paradajza.

Poređenje je pokazalo da Heinzu 1706 nedostaje oko 5.000 gena, a da većini paradajza koji se može pronaći u supermarketima nedostaje redak oblik gena koji im daje ukus. Taj gen TomLoxC pronađen je u 90 odsto divljih vrsta.

Naučnici se nadaju da će njihova analiza dovesti do razvoja resursa za "razvoj budućih funkcionalnih studija i razmnožavanja".

U međuvremenu se može desiti da će se uzgajivači paradajza okrenuti potrazi za ukusima, sami. Gen TomLoxC postaje ipak češći u moderno gajenom paradajzu, u poređenju sa stanjem od samo nekoliko godina ranije.

Izvor: 24sata.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još