NAUČNA STUDIJA POTVRDILA: Vežbanje pozitivno utiče na mentalno zdravlje

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, svaka osma osoba na svetu živi sa mentalnim poremećajem. Dok se savetovanje ili lekovi smatraju najlogičnijim opcijama lečenja za probleme mentalnog zdravlja, nova istraživanja su otkrila da vežbanje može da funkcioniše kao glavni pristup u upravljanju depresijom.

Studija istraživača Univerziteta Južne Australije pokazuje da je fizička aktivnost 1,5 puta efikasnija od savetovanja ili vodećih lekova.

- Poznato je da fizička aktivnost pomaže u poboljšanju mentalnog zdravlja. Ipak, uprkos dokazima, to nije široko prihvaćeno kao tretman prvog izbora - rekao je vodeći istraživač dr Ben Sing.

Studija je koristila 97 pregleda, 1.039 ispitivanja i 128.119 učesnika, što je označilo kao jedno od najobimnijih istraživanja do sada.

Istraživači su otkrili da vežbanje poboljšava simptome depresije i anksioznosti, prenosi "Times of India".

Nalazi su objavljeni u "British Journal of Sports Medicine".

Brzo pokazuje rezultate

Pregled je pokazao da su intervencije vežbanja koje su trajale 12 nedelja ili kraće bile najefikasnije u smanjenju simptoma mentalne bolesti. Ovo pokazuje da je fizička aktivnost prilično brza metoda lečenja.

Istraživači su takođe otkrili da vežbe većeg intenziteta imaju "veća poboljšanja kod depresije i anksioznosti". Međutim, takođe su primetili da sve vrste fizičke aktivnosti mogu "značajno da smanje simptome".

- Otkrili smo da su sve vrste fizičke aktivnosti i vežbanje bile korisne, uključujući aerobne vežbe - rekao je Sing.

Osobe koje imaju najveću korist od fizičke aktivnosti

Istraživači su primetili da su grupe koje su najviše imale koristi od povećane fizičke aktivnosti bile pacijenti sa depresijom, žene koje su bile trudne ili posle porođaja, osobe sa oboljenjem bubrega i HIV pozitivne osobe. Čak su i ljudi koji su bili potpuno zdravi imali koristi od povećane fizičke aktivnosti.

- Nadamo se da će ovaj pregled podvući potrebu za fizičkom aktivnošću, uključujući strukturirane intervencije vežbanja, kao glavni pristup za upravljanje depresijom i anksioznošću - rekli su istraživači.

Druge zdravstvene prednosti vežbanja

Prošla istraživanja su takođe pokazala da vežbanje može pozitivno da utiče na mentalno zdravlje, a takođe dolazi sa drugim zdravstvenim prednostima kao što su prevencija kognitivnog pada, pa čak i dugovečnost.

Redovna fizička aktivnost takođe može da spreči kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2 i neke vrste karcinoma.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još