DORUČAK BEZ PREMCA: Šest odličnih namirnica za najvažniji obrok u danu

Svima je jasno da je doručak najvažniji obrok u danu. Iako je ovo mišljenje sve češće predmet brojnih debata, nesporna je činjenica da pravilan doručak sa namirnicama bogatim vitaminima, mineralima. Kao prvi obrok koji jedete da biste započeli dan, doručak nadoknađuje glukozu koja je iskorišćena preko noći, doprinosi dnevnoj potrebi za kalorijama i hranljivim materijama, a može čak i da promoviše bolje mentalno i fizičko zdravlje.

Ovo je predlog nutricionista portala "Eat this dont that", da biste se pripremili za dan koji vas očekuje.

Ovsena kaša

Ovsena kaša ima širok spektar hranljivih sastojaka koji mogu unaprediti zdravlje i čak vam mogu pomoći da imate bolji dan. Ovas je izvor rastvorljivih vlakana, koja mogu pomoći u snižavanju holesterola u krvi, a takođe je poznat kao sita namirnica koja će vas dugo tokom dana držati bez osećaja gladi.

Jaja

Jaja su prepuna proteina, zdrava su, a uključivanje jaja u doručak je jedan od načina da napravite zasitniji obrok koji takođe pomaže u održavanju nivoa energije. U stvari, jedna studija je primetila da su pojedinci koji su doručkovali jaja imali manje problema sa glađu. Pored toga, jaja sadrže lutein, koji je antioksidant koji pomaže zdravlju očiju.

Šumsko voće

Jedna šolja bobičastog voća obezbeđuje manje od 100 kalorija i oko 4 do 8 grama vlakana, u zavisnosti od sorte. Ovo čini bobičasto voće relativno niskokaloričnom hranom sa impresivnom vrednošću sitosti zbog vlakana. Što je još važnije, bobice sadrže razne fitonutrijente koji štite mozak od mentalnog opadanja, niže telesne upale i čuvaju od raka.

Grčki jogurt

Grčki jogurt je veoma praktična namirnica koju na razne načine možete dodati svom doručku. Od klasičnog jogurta grčki se razlikuje po visokom sadržaju proteina. Pored vitamina i minerala, grčki jogurt sadrži i probiotike, zdrave bakterije koje žive u crevima i utiču na dobru probavu.

Tost od brašna od celog zrna

Još jedan izvor vlakana za doručak, hleb od celog zrna, mogao bi da omogući da vaš doručak bude zasitniji i da budete zadovoljni tokom celog jutra. Hrana od celog zrna se sporije razlaže u telu, što dovodi do postepenijeg oslobađanja šećera u krvotok. Ovo takođe može poboljšati nivo glukoze u krvi nakon obroka, što bi zauzvrat moglo podržati vašu energiju i raspoloženje tokom dana.

Avokado

Avokado sadrži zdrave masti i proteine, odličan je izvor kalijuma koji pomaže u održavanju ravnoteže tečnosti u telu i može pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još