DAR PRIRODE: Tri razloga zbog kojih bi trebalo da jedete kruške svakog dana

Pored toga što su ukusne, kruške su veoma dobre za naše zdravlje. Ovo voće je prepuno minerala kao što su kalijum, bakr, fosfor, kalcijum, magnezijum, gvožđe i brojnih mikroelemenata.

Takođe, kruške su bogate vitaminima, K, A i C, kao i većinom vitamina iz grupe B i D.

Ali, pored vitamina i minerala koje možemo da unesemo u telo, kruške imaju još blagodeti.

1. Dobre su za varenje

Ova voćka je puna vlakana, koji pospešuju probavni sistem i varenje. Samnjuje mogućnost zatvora, ali i dijareje. Takođe, kruška, zahvaljujući pomenutim vlaknima, šititi od slobodnih radilkala i time preventivno smanjuje šansu za razna oboljenja.

2. Čuvaju srce

Bolest srca jedan je od najčešćih uzroka smrti u svetu. Kruške su dobar izvor kalijuma, što znači da imaju i pozitivan učinak na srce. Kalijum pomaže u snižavanju krvnog pritiska, čime rasterećuje ceo kardiovaskularni sistem i sprečava nastanak ugrušaka i smanjuje rizik od srčanog udara. Veruje se da kruške pomažu kod smanjenja krvnog pritiska i holesterola, a unos dovoljno vlakana u ishrani smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti.

3. Jačaju imunitet

Zbog visokog sadržaja vitamina C, konzumiranje krušaka takođe će pomoći u jačanju imunog sistema. Vitamin C podstiče stvaranje i aktivnost belih krvnih zrnaca. Osim toga, savladavanje prehlade i drugih problema povezanih s oslabljenim imunim sistemom biće mnogo lakše pomoću krušaka. Uloge koje vitamin C igra u našem telu vrlo su raznolike. Jedna od njih je da učestvuje u regeneraciji tkiva i ćelija.

Izvor: Telegraf.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još