REDOVNO GA KONZUMIRAJTE: Avokado smanjuje obim struka i nivo lošeg holesterola

Redovno konzumiranje avokada može da pomogne u smanjenju telesne težine, indeksa telesne mase (BMI) i obima struka, pokazala je studija, ali to nije sve...

Istraživanje američkih Univerziteta Pen Stejt, Loma Linda, Tafts, UCLA i Vejke Forest, čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Science Daily", ljudi koji su šest meseci jeli jedan avokado dnevno primetili su smanjenje nivoa lošeg holesterola.

Pomenuta studija trudila se da otkrije da li redovno konzumiranje avokada može da pomogne učesnicima u smanjenju telesne težine, indeksa telesne mase (BMI) i obima struka.

Od hiljadu učesnika s prekomernom telesnom težinom, jednom delu njih određeno je da pojedu jedan avokado dnevno, dok je druga polovina nastavila s uobičajenim načinom ishrane.

Rezultati su otkrili da konzumiranje jednog avokada dnevno tokom šest meseci nije uticala na smanjenje sala na trbuhu, masnoće jetre ili obima struka kod osoba sa prekomernom težinom ili gojaznošću. Ali dovela je do blagog smanjenja nezdravih nivoa holesterola u krvi.

Grupa naučnika koji su sproveli ovo istraživanje takođe je zaključila da su učesnici koji su jeli avokado imali kvalitetniju ishranu za vreme studije. I dok su prethodne manje studije pronašle vezu između konzumiranja avokada i niže telesne težine, BMI i obima struka, ovo je bila najveća i najopsežnija studija do sada o efektima avokada na zdravlje.

- Iako avokado nije uticao na salo na stomaku ili gojenje, studija ipak pruža dokaze da ovo ukusno voće može da bude koristan dodatak dobro uravnoteženoj ishrani - rekla je Peni Kris-Eterton, registrovana dijetetičarka i profesorka nutricionističkih nauka na Pen Stejtu.

Ona je zaključila da "konzumiranje avokada nije prouzrokovalo dodatno debljanje kod učesnika u studiji, a takođe je primećeno blago smanjenje LDL-a ili lošeg holesterola u krvi, što je posebno važno otkriće za sve one koji imaju povišeni holesterol ili uživaju u konzumiranju ove namirnice".

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još