SIGURNI ZNACI: Kako da prepoznate pokvarena jaja?

Pokvarena jaja moguće je prepoznati na više načina, a jedan od najjednostavnijih je test plutanja. Uz to miris, ali i boja, mogu biti znak da su pokvarena.

Čak i ako imate najbolju nameru da idete u kupovinu, planirate svoje obroke, kuvate što je više moguće i koristite sve namirnice koje ste kupili, uvek će postojati oni trenuci kada shvatite da imate hranu koja se pokvarila pre nego što ste uspeli da je spremite.

Ovo može biti frustrirajuće, posebno kada je reč o jajima, čija je cena u proteklom periodu značajno porasla.

Prema Svetskoj zdravstvej organizaciji (WHO), konzumiranje pokvarene hrane može povećati rizik od bolesti koje se prenose hranom, a koje su povezane sa više od 200 različitih vrsta bolesti.

Salmonela je ono što posebno zabrinjava kod jaja, zbog čega upozoravaju na konzumaciju sirovih jaja u testu za torte ili kolače, konzumiranje jaja koja su razbijena ili konzumiranje pokvarenih jaja.

Test plutanja je jedna od najčešće preporučenih metoda za testiranje da li je jaje još uvek jestivo ili ne. Sve što vam treba jeste da posudu napunite vodom i jaja stavite u nju. Sveža jaja će potonuti na dno, dok će starija plutati. Čak i ako je jaje koje pluta starije, to ne znači nužno da se pokvarilo.

Ako razbijete jaje i ono ispusti neobičan miris, to može značiti da se pokvarilo.

Uradite test mirisa i pregledajte jaja. Jedan od načina da proverite da li vam se bilo koja hrana pokvarila jeste da je pomirišete. Sveža jaja ne bi trebalo da imaju miris, a ako jaje miriše na sumpor, najbolje je da ga bacite.

Uz proveru mirisa, ponekad možete utvrditi da li se jaje pokvarilo pomoću vizuelnih tragova. Žumance svežeg jaja biće svetlo i okruglo, a belance se neće mnogo širiti.

Takođe, svaka ružičasta ili prelivna boja u jajetu, nakon što se otvori, može ukazivati ​​na to da su bakterije počele da se nastanjuju.

Ako ste već skuvali jaja i i dalje niste sigurni da li su ona zdrava, pogledajte u kakvom su stanju jaja kada se skuvaju. Pokvareno jaje će čudno mirisati, a tekstura će biti gnjecava ili kredasta.

Izvor: Klix.ba
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još