PRAVILNA ISHRANA PO GODINAMA: Šta bi trebalo da jedemo u kojoj životnoj dobi?

Pazite šta jedete, savet je koji će vam dati svaki lekar. Ono što vam prija kad imate 20 godina, često nije dobro kad uđete u pedesete, a da ne govorimo za kasnije... Normalno je da se apetit s godinama menja, a s njim i potrebe organizma. Zbog toga su stručnjaci otkrili šta bi trebalo da jedemo u kojoj životnoj dobi.

Dvadesete

Zbog rasta kostiju, koji se nastavlja i u dvadesetim, preporučuju se mlečni proizvodi, što znači da bez griže savesti možete da uživate u siru i kajmaku, samo ne preterujte s njima. Izbegavajte alkohol jer može da naruši zdravlje kože, kose i noktiju. Nipošto se ne podvrgavajte drastičnim dijetama, već steknite naviku da se zdravo i uravnoteženo hranite.

Tridesete

Kad pređete tridesetu, skloniji ste osećanju umora i manjka energije. Umesto kafe i drugih prividnih stimulansa, treba jesti sušeno voće. Najbolja je suva kajsija, koja polako stvara energiju, a preporučuje se i što veća konzumacija urmi, jabuka i integralnih žitarica. Dobro je uzimati i vitamine i minerale kao dodatke ishrani, ali s njima nikako ne treba preterivati. Da se ne biste ugojili, izbegavajte šećer i nezdrave masti.

Četrdesete i pedesete

Da biste se zaštitili od anemije, koja se ponekad javi u ovom dobu, jedite crveno meso - kvalitetne i ne previše pečene odreske, koji će uneti gvožđe u organizam. Za hormonsku ravnotežu prijaće vam i soja, a ako želite da sačuvate mladu kožu, jedite što više svežeg voća i povrća. Slatkiši se ne preporučuju jer se kalorije brzo skupljaju, a u ovim godinama nije ih baš lako sagoreti.

Šezdesete, sedamdesete...

U ovom dobu imunitet više nije toliko jak. Da biste se zaštitili, pojačajte unos probiotika. Dehidratacija se može sprečiti pijenjem veće količine vode, a posebno se preporučuje konzumiranje nezaslađenih čajeva. Ishranu, pored što više zdravih jela na kašiku, obogatite voćem i povrćem. A ako ne želite zdravstvene probleme, obavezno izbegavajte mesne prerađevine poput kobasica.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još