DANI POSTAJU KRAĆI I MANJE SUNČANI: Kojom hranom možete nadoknaditi vitamin D?

Učinite uslugu svom zdravlju tokom zimskih meseci ovim namirnicama bogatim vitaminom D.

Budući da većinu vitamina D koji nam je potreban dobijamo iz direktne sunčeve svetlosti, možemo da počnemo da osećamo manjak ovog vitamina tokom godišnjih doba kada sunca nema toliko.

Ova važna hranjiva materija povezana je sa zdravljem naših kostiju i mozga, pa ako je ne dobijamo dovoljno od sunca, važno je uključiti više hrane s vitaminom D u našu svakodnevnu ishranu.

Bele pečurke izložene ultraljubičastom svetlu

Zvuči čudno, ali kada su pečurke izložene sunčevoj svetlosti ili UV lampi (ultraljubičasto svetlo), mogu stvoriti visoke nivoe vitamina D2, prema studiji objavljenoj u časopisu "Nutrients". Zapravo, ova metoda rezultira pečurkama s višim nivoima vitamina D od većine namirnica koje sadrže vitamin D, piše "Eat This".

Crveni losos

Crveni losos je vrsta lososa specifična za sever Tihog okeana, a ova riba ima neke od najviših nivoa vitamina D. Iako i uzgojeni i divlji losos sadrže visoke nivoe vitamina D, divlji losos često sadrži više zbog rakova kojima se hrani.

Sabljarka

Savršen izbor za ljude koji vole ribu, ali ne vole njen izražen ukus ili miris, sabljarka je blaga bela riba koja će vam dati gotovo celu dnevnu dozu vitamina D u jednom filetu od 85 grama.

Riblje ulje

Riblje ulje se uzima iz tkiva masne ribe i to je način da se iskoriste dobrobiti omega-3 masnih kiselina koje se nalaze u ribi, a da se zapravo ne jede riba. Utvrđeno je da riblje ulje pomaže u smanjenju bola kod pacijenata s artritisom, u kontroli krvnog pritiska i holesterola te smanjuje rizik od srčanih bolesti. Uz ove dobrobiti, takođe dobijate oko 75 odsto vaše dnevne vrednosti vitamina D sa samo jednom kašičicom ribljeg ulja.

Konzervirane sardine

Sardine u konzervi jednostavan su i pristupačan način da dobijete više vitamina D za svoje kosti i mozak. Slično kao i tuna u konzervi, sardine možete jesti odmah iz konzerve, možete ih staviti na krekere ili napraviti sendvič sa salatom od sardina s majonezom, mladim lukom i omiljenim začinima.

Kravlje mleko, obogaćeno vitaminom D

Obično kravlje mleko sadrži vitamin D u tragovima, ali je uobičajeno da proizvođači obogaćuju svoje mleko dodavanjem različitih vitamina i minerala. Kupovinom ovog mleka osiguraćete petinu svoje dnevne vrednosti tako što ćete popiti čašu mleka ili njime preliti jutarnje žitarice. Takođe, postoje i biljna mleka (badem, zob, pirinač i sl.) obogaćena vitaminom D.

Jaja

Jaja su najpoznatija po tome što sadrže proteine ​​i kolin — hranjivu materiju potrebnu za metabolizam, kognitivnu funkciju i zdravo mišićno tkivo, ali jaja se takođe smatraju hranom bogatom vitaminom D. U samo jednom jajetu dobićete 8 posto svoje dnevne vrednosti, ali to možete lako udvostručiti za doručak i biti na putu prema boljem imunitetu i zdravlju kostiju.

Američki sir

Američki sir je prerađeni proizvod koji sadrži kombinaciju više vrsta sireva, a poznat je po svom blagom ukusu i topivosti, zbog čega se često koristi za hamburgere.

Ova vrsta sira često dobija loš glas jer često sadrži konzervanse poput natrijumovog fosfata, koji se obično ne nalaze u drugim sirevima, ali američki sir takođe sadrži pregršt korisnih vitamina i hranljivih materija. Na primer, u samo jednoj kriški dobićete gotovo 15 odsto vaše dnevne vrednosti vitamina D.

Izvor: N1 Zagreb
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još