NE IGNORIŠITE IH: Sedam znakova da jedete previše šećera

Svi vole šećer i uživanje u poslasticama sigurno može učiniti vaš život mnogo slađim. Iako je umerena konzumacija šećera u redu, prekomerna konzumacija šećera potencijalno može dovesti do nekih zdravstvenih komplikacija. Ali što se tačno događa kada pojedete previše šećera?

Neki znaci mogu pokazati da možda jedete previše šećera.

Stalno žudite za šećerom

Prema Ejmi Gudson, "ako osetite da neprestano žudite za slatkom hranom ili pićem, to može biti znak da konzumirate previše šećera".

Ona kaže da je to zato što "visok unos šećera može dovesti do ciklusa žudnje i prekomerne konzumacije zbog skokova i padova šećera u krvi", piše Eat This, Not That.

Šećer u krvi će brže rasti i padati kada konzumirate hranu bogatu šećerom bez drugih hranljivih materija poput vlakana ili proteina.

To je ono što glikemijski indeks može pomoći objasniti. Ako hrana ima visoku glikemijsku ocenu, to znači da je vaše telo brzo apsorbuje i da će uzrokovati nagli porast šećera u krvi, što dovodi do veće žudnje. Ova hrana uključuje slatkiše, sok, krofne, mafine... Ako hrana ima nizak glikemijski indeks, to znači da sadrži vlakna koja pomažu vašem telu da je sporije apsorbuje i stoga će stvoriti uravnoteženiji odgovor šećera u krvi. Ove namirnice uključuju povrće, cele žitarice, mahunarke...

Konzumiranje hrane s visokim udelom šećera (takođe poznate kao hrana s visokim glikemijskim indeksom) može povećati nivo šećera u krvi i ostaviti želju za još.

Vaš nivo energije varira

Govoreći o padovima šećera u krvi, još jedan simptom koji možete osetiti nakon što pojedete previše šećera su fluktuacije u vašim nivoima energije koji mogu biti uzrokovane naglim skokovima nivoa šećera u krvi.

- Prehrana s visokim udelom šećera može dovesti do energetskih skokova i padova, a ako doživljavate česte energetske fluktuacije, osećate se hiperaktivno i zatim iznenada umorno, to bi moglo biti posledica preterane konzumacije šećera - kaže Gudson.

Ako vam se ovo često događa, možete bolje uravnotežiti šećer u krvi tako što ćete "upariti ugljene hidrate bogate vlaknima (cele žitarice ili voće) s malo proteina", objašnjava Gudson.

- Proteini usporavaju probavu i pomažu stabilizovati šećer u krvi nakon obroka ili međuobroka.

Ako imate problema s oralnim zdravljem, šećer bi mogao biti krivac

- Šećer je glavni uzročnik karijesa pa ako imate česte probleme sa zubima, to bi mogao biti znak preterane konzumacije šećera - kaže Gudson.

Istraživanje "Frontiers in Oral Health" kaže da je prekomerna konzumacija šećera glavni uzrok karijesa na zubima.

Svetska zdravstvena organizacija kaže da je za karijes u zubima kriv šećer i da se on razvija kada bakterije u ustima uzimaju šećer i metaboliziraju ga, pri čemu se stvara kiselina koja slabi zubnu gleđ.

Ako redovno jedete previše šećera, mogli biste primetiti da se gojite

- Primetili ste veći broj na vagi? To bi moglo biti zato što jedete previše šećera. Visoki šećer može poremetiti metabolizam i može oštetiti ekosistem našeg crevnog mikrobioma. Zdrava creva pomažu regulisati nivo glukoze u krvi i insulina, pa kada jedete previše šećera, terate taj ekosistem da preterano radi i očekujete da više šećera održi te ravnoteže pod kontrolom. Pouka priče je da što više šećera jedete, vaše telo misli da mu je više potrebno, što čini vas još gladnijima i može dovesti do debljanja - kaže Kortni Danđelo.

Takođe je važno napomenuti da jedenje hrane s visokim udelom šećera neće ostaviti osećaj zadovoljstva niti vam dati hranljive materije koje su potrebne vašem telu.

- Dodati šećer izvor je praznih kalorija, što znači da daje samo kalorije, a ne i korisne hranljive materije. Proizvodi koji imaju dodati šećer imaju više kalorija i niže kvalitete hranljivih materija, što ako se često konzumira može rezultirati debljanjem - kaže Trista Best.

Možda osećate hroničan bol

Nažalost, stalna konzumacija previše slatke hrane i pića može dovesti do hroničnog bola. Izveštaj objavljen u "Journal of Clinical Medicine" pokazuje da previše masti i šećera kod pacijenata s osteoartritisom može dovesti do pojačanog hroničnog bola, dok drugi izveštaj objavljen u "Frontiers in Nutrition" kaže da je dodati šećer "saučesnik upale" i stoga može doprineti hroničnom bolu.

- Vaš hronični bol i ukočenost mogu biti rezultat konzumiranja previše dodatog šećera - dodaje Best.

- To je zbog upale koju dodatni šećer uzrokuje u telu jer je vrlo upalni sastojak.

Možete stalno osećati glad i nezadovoljstvo

Slatka hrana poznata je po tome što ostavlja osećaj gladi, stoga je važno primetiti koliko se osećate siti nakon obroka.

- Šećer je obično visokokaloričan, pa kad ga pojedete, vaše telo može osetiti sitost, ali samo na kratko. Telo brzo sagoreva šećer jer mu nedostaju pravi hranljivi sastojci kao što su proteini, vlakna i zdrave masti. Dok vaše telo sagoreva šećer, ono pojačava glad, uzrokujući kompulsivno grickanje, besmisleno jedenje i na kraju više šećera - kaže Danđelo.

Velike količine šećera takođe mogu ometati rad hormona u našem telu koji se zove leptin, a koji je poznat po regulisanju gladi. Smanjenje nivoa leptina obično dovodi do veće gladi i povećanja apetita.

Gudson takođe dodaje da ako jedete doručak s visokim udelom šećera, osećaj gladi će vas mučiti mnogo pre ručka.

- Budući da celu noć niste ništa jeli, vaše telo brzo koristi ugljene hidrate koje pojedete ujutro, zbog čega možete osećati dodatnu glad sredinom jutra - kaže Gudson.

- Kako biste se borili protiv toga, odaberite ugljene hidrate bogate vlaknima za doručak poput zobene kaše ili tosta od celih žitarica i uparite ih s proteinima poput jaja ili grčkog jogurta. Vlakna i proteini pomoći će vam da duže ostanete siti nakon doručka.

Možda imate visok krvni pritisak

I na kraju, unos previše šećera može doprineti povećanju krvnog pritiska kod nekih ljudi. Na primer, studija objavljena u "Nutrients" otkrila je da postoji snažna veza između povećanog unosa dodatog šećera i viših nivoa krvnog pritiska kod učesnika između 65 i 80 godina.

- Ako ste primetili porast krvnog pritiska, možda konzumirate previše dodatog šećera. Dodati šećer povećava mokraćnu kiselinu u telu, što zauzvrat inhibira proizvodnju azot oksida. Azot oksid (NO) neophodan je za održavanje krvi, vene su fleksibilne i kada dođe do smanjenja NO u telu, krvni pritisak će porasti - kaže Best.

Izvor: N1 Zagreb
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još