ČETIRI NAČINA DA POMOGNETE SEBI: Kako podneti naglu promenu vremena?

Nagle promene vremena mogu da budu odgovorne za razne zdravstvene probleme. Posle zimske hladnoće i minusa, kada se pojave natprosečno visoke temperature za ovo doba godine, mnogi završavaju prikovani za krevet.

Skokovi temperature sa niske na visoku (i obrnuto) utiču na krvni pritisak, srce i cirkulaciju uopšte, što na kraju može dovesti do različitih zdravstvenih problema kao što su glavobolja, nesanica i umor. Često su praćeni osećajem nervoze i razdražljivosti.

Postoji nekoliko načina da sebi olakšate.

Pratite vremensku prognozu i pripremite svoje telo za temperaturne razlike

Kao što proveravate temperaturu svakog jutra pre izlaska da biste odlučili šta ćete obući, tako proverite da li se jutarnja i dnevna temperatura radikalno razlikuju da biste pripremili svoje telo za ono što sledi.

Izađite u prirodu i aktivirajte se

Svaki oblik fizičke aktivnosti u trajanju od najmanje pola sata dnevno učiniće telo stabilnijim i otpornijim na vremenske promene. Još je bolje ako se fizička aktivnost odvija u prirodi.

Nije bitno da li se odlučite za brzu šetnju ili neki drugi vid aktivnog treninga, aktivnosti u prirodi će vam pomoći da se oslobodite stresa i osećate bolje, a mogu i da smanje šanse za glavobolju.

Neka vaša ishrana bude raznovrsna i puna vitamina

Zdrava i pravilna ishrana bogata voćem i povrćem dobar je preduslov za ublažavanje negativnih uticaja vremenskih prilika. Pored raznovrsne ishrane, važan je i redovan unos vode. Preporučuje se dnevni unos od dva do tri litra.

Zamenite kafu biljnim čajem

Da biste se lakše nosili sa meteoropatijom, možete potražiti pomoć u opuštanju uz različite biljne napitke ili obogaćivanje obroka dodacima ishrani. Biljni čajevi poput kamilice pomažu u opuštanju nerava.

Izvor: Zadovoljna.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još