Pet scenarija smaka sveta

1. Udarac asteroida
Koliko smo samo filmova ovakve tematike pogledali? Previše. Misliš da je Majkl Bej preterivao u svom filmu "Armagedon"? Pa, gde bi on... "Transformersi" su tako "realistična" vizija "ortačenja" i "ratovanja" sa velikim robotima. Srećom, za asteroid postoji rešenje: sve što treba je locirati ga i poslati ogromni projektil da ga uništi. Prosto k'o pasulj.

2. Invazija vanzemaljaca
"The Truth Is Out There" je nešto u šta smo davnih dana poverovali agentima Molderu i Skali. A oni ne lažu, jer su istražujući "Dosijee X" videli sve zamislivo i nezamislivo. Uostalom, ko Spilbergu ne veruje, taj bolje da se zapita u šta veruje. Ne znamo za tebe, ali mi smo spremni da E.T.-ja dočekamo domaćinski sa najboljim proizvodima Srbije na tanjiru. Koliko smo samo suza prolili gledajući taj film, jednostavno je nemoguće da mrzimo "male zelene". Ili su možda sivi?! A da nisu već među nama i čekaju "Dan nezavisnosti"?!



3. Ledeno doba

Stari dobri filmski apokaliptičar Roland Emerih je "lepo predvideo" da nas čekaju ozbiljne klimatske promene koje će "preko noći" dragu nam planetu Zemlju okovati ledom (The Day After Tomorrow). Srećom, tu je Džejk Džilenhol da nas greje. OK, ledeno doba, udri samo! Uostalom, dok s Džejkom budemo pravili "snežne anđele", tu će biti Skret, Sid, Meni i ostali drugari iz animiranog filma "Ledeno doba". Zabavno deluje ova ledena apokalipsa, zar ne?



4. Zombizacija Zemlje

Ne, ovo ne znači da će se stanovnici Zemlje toliko "smoriti" da će svi postati zombiji. Pa koga je još Mila Jovovič "smorila"?! Već nekoliko "Resident Evil" filmova nas sprema na rat sa živim mrtvacima, tako da svi znamo najbitnije pravilo: pazi da te komšija ne ujede! Mada, može da ti se desi da "zadremaš", probudiš se "28 dana kasnije" i shvatiš da je svet kakvog se sećaš nestao, a da tvoji najbliži jedu jedni druge. Šta onda? Ništa, boriš se do... katarze.

5. Robolucija
Davne 1927. Fric Lang je znao šta nas čeka i lepo nas sve preselio u "Metropolis", pa ko preživi, pričaće. A onda je došao Vil Smit da posumnja u dobre namere robota (I, Robot), kao da Tom Kruz nije već rešio taj problem u tandemu sa Spilbergom (War of the Worlds). Mož' misliti, pa Vitez Koja je odavno shvatio kako sve to sa raspomamljenim robotima funkcioniše. OK, u najgorem scenariju može da nam se desi da roboti zavladaju nakon "robolucije", ali ako izgledaju kao u filmovima "Kiborg" ili "Totalni opoziv", samo neka izvole.

Naravno, uvek može da nam se desi i "Pobesneli Maks", što može da bude problem jer ako svi pobesne kao Mel Gibson, sudnice će biti zatrpane. A s druge strane, spremni smo za svaku apokaliptičnu viziju Terija Gilijama ako bude ličila na "12 majmuna". Pa kome bi smetalo da bude zarobljen pod zemljom sa Bredom Pitom?! Već priča "Planete majmuna" kao da nam se dešava i bez potencijalne apokalipse.

Nego, kad razmisliš o svemu ovome, zar ne deluje da je apokalipsa odavno krenula?!

Pogledajte još