Svi biseri Caneta iz Partibrejkersa

Rokenrol nije samo gomila dobrih gitarskih rifova i zapaljivih refrena, već i mitovi koji prate bendove. Neke od Canetovih provala preneo je i "Press".

Prespavaću u Jasenovcu

I koncerti beogradskog benda „Partibrejkersi" ne pamte se samo po odličnoj svirki, hitovima, Antonovim gitarskim bravurama već i po dosetkama frontmena Zorana Kostića Caneta.

Na mnogim internet forumima i društvenim mrežama fanovi su imali pravu akciju skupljanja Canetovih bisera od kojih se mnogi nalaze i u tekstu crnogorskih „Vijesti" koje su ih prenele kao najavu večerašnjeg koncerta „Partibrejkersa" u Podgorici.

A možda je sve počelo od čuvene izjave frontmena „Partibrejkersa" pred gostovanje u Zagrebu. Bio je to jedan od prvih nastupa nekog beogradskog benda u Hrvatskoj posle raspada Jugoslavije. Na pitanje da li zaista sviraju u Zagrebu, Cane je odgovorio: „Sviramo u Zagrebu, a gde spavamo - u Jasenovcu?"

I upravo na tom nastupu u Hrvatskoj lansiran je mit o navodnom Canetovom obraćanju publici sa „Šta je kmetovi?". Na koncertu u Baru, videvši da u prvom redu skaču uglavnom likovi koji su već dobro zagazili u četvrtu deceniju života, Zoran Kostić im dobacuje: „Momci, vreme je da se oženite."

Na početku jednog nastupa u Novom Sadu Cane se obraća publici sa: „Gde ste, lale, hoćemo da skačemo? Ali nemojte da skakućete kao onaj Balašević."

Šta je, seljani, rodilo?

A na koncertu u Zaječaru nakon niza provokativnih izjava deo publike zasuo je „Brejkerse" kamenicama, a Cane ispaljuje: „Šta je, Vlasi, kameno doba?" Na drugom koncertu ka bini leti povrće, na šta frontmen „Brejkersa" pita: „Šta je, seljani, rodilo, a?"

Uvodne Canetove reči na nastupu u Valjevu bile su: „Dobro veče, Kraljevo." Masa počinje da viče „Valjevo, Valjevo", a Cane odgovara: „Kraljevo, Valjevo, isti ku*ac."

I tokom jednog nastupa u Sloveniji Kostić nije „zaboravio" reči, a ni svoje tradicionalno „zagrevanje" publike pa joj se obratio sa: „Šta je, bre, Hrvati?"

Posle višegodišnje pauze i crnogorska publika je na Lake festivalu dočekala „Brejkerse", i to igranjem i šutkom odmah ispod bine. Cane joj je zahvalio sa: „Crnogorci, kažu za vas da ste lenji... Ko bi rekao." Zoran Kostić nije opaljivao samo publiku već i kolege.

Devojku koja je želela da se popne na binu i pridruži se „Brejkersima" Cane je dočekao rečima: „Šta se ložiš, nije ti ovo 'Van Gog'."

Poznati američki glumac Džoni Dep došao je prvi put u Beograd 1992. na poziv svog prijatelja Emira Kusturice. Tom prilikom je i odsvirao nekoliko stvari sa „Partibrejkersima" na njihovom koncertu u beogradskom SKC-u. Tom prilikom se slavnom glumcu, tokom pesme „Stoj Džoni", Cane obratio rečima „Sviraj Džoni, tvoja djevojka će noćas biti moja."

Pogledajte još