Sosan Firuz - prva reperka iz Avganistana

Šarmantna dama sa stavom objavila je pesmu "Our Neighbours" gde je progovorila o represiji nad ženama, siromaštvu tokom izbeglištva u Iranu dok je bila dete... Sosan poručuje Avganistancima da ostanu u domovini, jer ih u inostranstvu čekaju samo prljavi poslovi i patnja zbog nostalgije, istovremeno priželjkuje život u otadžbini bez oružanih sukoba.

Njen otac je ostavio posao u državnoj službi i potpuno se posvetio karijeri, ali i bezbednosti svoje ćerke, uz koju je, kako kaže, uvek kada je ona van kuće. Sosan još uvek nema sredstava da snimi CD, muziku stvara na kompjuteru koji se često kvari, ali se nada da će doći vreme kada će ona, u svojoj zemlji, imati status velike zvezde.

Rep je, inače, sve popularniji u Avganistanu, a diskovi najpoznatijih izvođača mogu da se nabave, ni manje ni više, nego na pijaci, u glavnom gradu Kabulu.

Devojka peva o socijalnoj pravdi, siromaštvu... Zvuči vam poznato ? Ko zna, možda i Sosan, poput Zaz, uskoro bude izjavljivala kako je "iznenađena ovolikom popularnošću u dalekoj Srbiji", pogotovo što bi ovo tle, čini se, moglo da bude izuzetno plodno za miks repa i zvukova istoka.

Pogledajte još