Jedite više čokolade - bićete Nobelovac?

Flavonoidi, moćni antioksidanti koji se nalaze u kakau, zelenom čaju i crnom vinu, smanjuju rizik od demencije i poboljšavaju funkcije mozga kod starijih osoba, ističe autor studije, dr Franc Meserli sa Kolumbija univerziteta u Njujorku.

- Budući da čokolada može hipotetički da poboljša kognitivne funkcije pojedinaca, pa samim tim i čitavog stanovništva, upitao sam se da li postoji veza između konzumiranja kakaa u jednoj zemlji i mentalnog kapaciteta njenih stanovnika - naveo je američki istraživač ne bez male doze humora prenose agencije.

Prema dr Meserliju "postoji značajna korelacija između konzumiranja čokolade po glavi stanovnika i broja laureata Nobelove nagrade na 10 miliona stanovnika u ukupno 23 zemlje".

Na prvo mesto izbila je Švajcarska kako po broju Nobelovaca tako i po količini konzumirane čokolade, naveo je Meserli, dodajući da je u svojoj studiji koristio statističke podatke nekoliko proizviđača čokolade.

U "zlatnoj sredini" našle su se Sjedinjene Američke Države, Francuska i Nemačka, dok su Kina, Japan i Brazil na začelju.

Jedini izuzetak je Švedska koja bi, po njegovim proračunima, sa 6,4 kilograma konzumirane čokolade godišnje trebalo da ima oko 14-ak Nobelovaca, a u stvari ih ima više nego duplo - 32.

(old_image)

Postoje dva objašnjenja za to, kaže ne bez ironije dr Meserli: "ili Nobelov komitet u Stokholmu favorizuje svoje zemljake, ili efekti čokolada snažnije deluju na Šveđane".

Američki istraživač se, ipak, ogradio: "ovi rezultati su, svakako, samo hipotetički i morali bi da budu podvrgnuti podrobnim proverama".

Pogledajte još