Novi skandal: Vatikan kupio stanove za kardinale u zgradi sa gej saunom

Stanovi crkvenih velikodostojnika nalaze se u istoj zgradi u kojoj je smešten “Multiklub”, sauna sa teretanom koja se na svom sajtu reklamira kao “gej sauna broj jedan u Italiji”, piše rimski list “Republika”.

Novi skandal ponovo je oživeo priče da je papa Benedikt XIV odlučio da se povuče zbog uticaja i spletki moćnog gej klana unutar kurije. Ove navode je Vatikan više puta demantovao.

Kompanija za trgovinu nekretninama kupila je 2008. godine oko 20 stanova u ovoj zgradi za 9 miliona evra i odmah ih preprodala Vatikanu za 20 miliona. U samoj kupovini nema ničeg nelegalnog, ali list postavlja pitanje zbog čega su stanovi toliko mnogo plaćeni. List ističe i da se Crkva našla na udaru javnosti zbog poreskih olakšica koje joj je omogućio Silvio Berluskoni, a koje su je praktično u potpunosti oslobodile uplate doprinosa u državnu kasu.

Ličnost koja se zbog novog skandala našla na najvećim mukama nesumnjivo je kardinal Ivan Dijaz, šef Kongregacije za evangelizaciju, 76-godišnji “princ crkve“ koji poseduje luksuzni stan od 12 soba u ulici Karduči, nekoliko metara od ulaza u saunu.

Kardinal Dijaz se smatra konzervativcem čak i po merilima Rimokatoličke crkve, ali nije poznato da li je navraćao do objekta u prizemlju svoje zgrade. Poznato je, međutim, da jedan od reklamnih spotova saune "Multiklub" prikazuje debeljuškastog muškarca koji se svlači da bi se presvukao u svešteničku odoru, a šale na kardinalov račun brzo su počeli da zbijaju i posetioci italijanskih gej sajtova.

Izvor: Blic

Pogledajte još