Profit: Najviše zaradio Kostić, Miškovića nema u prvih 50

S upola manjim profitom na drugom mestu je „Fertil“ iz sastava „Viktorija grupe“.
Sunoko je time očuvao vodeću poziciju koju je držao i 2011. godine, kada je ostvario nešto veću dobit od 6,4 milijardi dinara. „Fertil“ je, međutim, ostvario pomak za skoro 50 pozicija u odnosu na 2011. godinu na listi 100 najuspešnijih kompanija.

Zoran Mitrović, jedan od suvlasnika „Viktorija grupe“, kaže za „Blic“ da su poslovni rezultati cele grupe, pa i „Fertila“, rezultat dugoročne strategije investiranja u proizvodnju kako bi se očuvao kvalitet i za domaće i za inostrano tržište.

„'Fertil' je tako kao domaća kompanija ostvario 13 miliona evra izvoza u 2012. godini“, rekao je Mitrović.

Međutim, još jedno preduzeće pod okriljem „Viktorija grupe“, čiji su vlasnici Milija Babović, Zoran Mitrović, EBRD i Apsara LTD, znatno je popravilo poziciju među 50 najuspešnijih firmi u protekloj godini. Reč je o kompaniji „Victoria oil“, koja je ostvarila neto dobit od 1,7 milijardi dinara.

Znatno bolju plasiranost na listi najuspešnijih kompanija koju je pre neki dan objavila Agencija za privredne registre ostvarili su „Bambi-Banat“ i „Imlek“ iz sastava „Denjub fuds grupe“. Na pitanje na koji način je „Imlek“ uspeo da se pomeri za 13 pozicija na listi, Svetlana Glumac kaže za „Blic“ da kompanija dugoročno ulaže u kvalitet proizvoda i stalno širi asortiman.

„'Imlek' je jedan od najomiljenijih brendova Srbije, pa verujem da se i to odrazilo na taj skok“, dodala je ona.

Industrija mesa „Matijević“ je, takođe, lane postigla vidan pomak. Razloge za to vlasnik Petar Matijević objašnjava lošim rezultatima ostatka privrede.

„Nismo se mi nigde pomerili, jer nismo ostvarili značajniji rast profita, nego su drugi mnogo pali. Naš profit je lane u odnosu na 2011. porastao za svega desetak odsto, koliko smo i planirali, jer smo otvorili nove maloprodajne objekte“, objašnjava Matijević za „Blic“.

Međutim, dosta je firmi kod kojih je rast profita uslovio pomake na listi ka vrhu, kao u slučaju „Nelta“, kompanije „Veletabak“ iz Novog Sada, „Agromarketa“, „Alfa Plama“. Sa druge strane, „Sunoko“ je uprkos manjem profitu nego u 2011. uspeo da očuva prvu poziciju među domaćim privatnim firmama, a četvrtu u ukupnom poretku u koji ulaze i državne i strane kompanije.

Na spisak 50 najuspešnijih kompanija izbile su i firme čiji vlasnici nisu poznati široj javnosti. To su kompanije poput „Agromarketa“ iz Kragujevca u vlasništvu Dušana Mojsilovića, zatim primera radi, kompanija „Jovanović“ iz Šapca u vlasništvu Miloša Jovanovića.

U „Agromarketu“, koji se bavi distribucijom semena, pesticida i đubriva, kažu da im je profit povećan za više od dva puta jer je poljoprivreda postala veoma unosan biznis. U toj firmi za „Blic“ kažu da dosta ulažu u ljudske resurse i u proizvodnju.
Kompanija koja je protekle godine zauzela treće mesto, odmah iza „Nisa“ i Telekoma, „Delta capitala“ u vlasništvu Miroslava Miškovića, ove godine se ne nalazi ni među sto najuspešnijih. Osetan je i pad „Nektara“, koji je lane bio 46, a ove godine nije među 100 najuspešnijih kompanija.

Među 50 najuspešnijih kompanija u protekloj godini, polovinu čine domaće firme, od čega je njih petnaestakak u privatnom vlasništvu, a ostatak u državnom. Pored Telekoma, koji u protekle dve godine zauzima drugu poziciju među svim privrednim društvima, lane su se veoma dobro pozicionirali „Jugoimport SDPR“, sa dobiti od dve milijarde dinara i RTB „Bor“, čiji je profit 1,8 milijardi dinara, a koji se nalaze u državnom vlasništvu. Među 50 najprofitabilnijih firmi se nalazi i „Dvadeset prvi maj“, fabrika turbomotora koja je u restrukturiranju, a čiji je lanjski profit bio 1,3 milijarde dinara.
Među državnim firmama kao izrazito uspešno su HE Đerdap i JP PTT Srbija.

Izvor: Blic

Pogledajte još