Mala matura - ispit na kome su svi pali

Od kako je uvedena, mala matura izaziva brojne kontroverze. Prvo ni nastavnici nisu umeli da objasne roditeljima šta će sve deca polagati, kada će uvesti i koje predmete i kako će to dalje uticati na upis u određenu srednju školu. Verujem da ni danas većina ne zna u kom pravcu će se mala matura razvijati.

Da se razumemo, ideja polaganja male mature kao krune osmogodišnjeg ciklusa školovanja apriori je obesmišljena činjenicom da je već sam čin izlaska na testove dovoljan da se računa da je dete položilo maturu.

Dalje obesmišljavanje vršilo se činjenicom da su deca dobijala u januaru mesecu zbirke u kojima su se nalazila i pitanja koja će imati na ispitu šest meseci kasnije. Nemojmo se lagati, deca su masovno učila odgovore napamet.

I tako godinama, dok nismo stigli do ovogodišnje male mature. Da, ove godine Ministarstvo je najavilo da će deca na testovima imati 75 odsto nepoznatih pitanja, odnosno nema ih u zbirkama iz kojih se pripremaju za ispit. I šta su dečica i njihovi roditelji uradili?! Seli i naučili ono što je trebalo da nauče prethodnih 8 godina?! Ne, naravno! Opet se išlo linijom manjeg otpora.

Ove godine deca nisu učila napamet po 400 i više pitanja. Ove godine kupovali su ukradene testove koje će imati na maloj maturi. Ironično, čak ni njih nisu umeli sami da reše nego su jurili pomoć profesora. Još ironičnije, čak i uz unapred nabavljene I rešene testove- ministrov argument da testovi nisu provaljeni bio je – da su rezultati lošiji nego prethodnih godina. Ne budite naivni, te testove (pominje se čak i cifra od 400 evra) nisu kupovala deca već njihovi roditelji. Ti zabrinuti roditelji koji uporno traže prečice kojima svoju decu instant znanjem žele da izvedu na put uspeha. Ti isti roditelji kojima su usta puna kritike društva u kome je bitna veza, znanje se ne ceni, društva koje mora da propadne kad polupismeni dolaze na pozicije, istovremeno kupujući svojoj deci dobre ocene tako što plaćaju da im drugi pišu sastave, šalju sms poruke sa rešenim zadacima i slično. Znanje je roba, zar ne?! I može se kupiti. Kao I ocene, koje nikada nisu bile merilo znanja, a naročito sada kada su kriterijumi za ocenjivanje spušteni ispod svakog nivoa.

Svim roditeljima koji su zbog provaljenih testova kukali kako to nije fer jer je njihovo dete mesecimo učilo za taj test želim da postavim jedno prosto pitanje: „Šta je Vaše dete radilo prethodnih osam godina?“. Mala matura bi trebalo da bude ona višnjica na torti osnovne škole, ispit zrelosti, test gde treba da pokažu šta su naučili prethodnih osam godina, odnosno – da je dete sistematski pratilo gradivo, ne bi bilo potrebe da se mesecima sprema i vredno uči. Naravno, na privatnim časovima.

Tu stižemo do drugog argument ‘oštećenih’ roditelja. Prvo nije bilo fer jer su neki išli prečicom, tj. kupovinom testova, a njihova deca su mesecima učila, da bi kad je objavljeno da je mala matura poništena, odnosno da se bodovi neće računati pri upisu u srednju školu, zakukali koliko su samo evra dali na private časove ne bi li im se deca pripremila za malu maturu i na testovima dobila maksimalnih 40 bodova, a sada im to ne priznaju. Dajte i više, kad vam je samo bitno da dete dobije tih 40 bodova, a ne da zaista i nauči nešto. Da ste naučili svoje dete da uči kad i kako treba, da ste povremeno platili neki privatni čas ako detetu nešto baš nije jasno, sada ne biste ulagali stotine i stotine evra da bi vaše dete trenutno dobilo maksimium bodova, a već koliko sutra ništa od toga ne znalo. Da li ste se zapitali koliko ćete hiljada evra dati kada dete bude upisivalo fakultet?!

Na ovaj način pravimo horde kvazi stručnjaka kojima je samo bitno imati diplomu, ali ne i znanje koje je potrebno da bi je imali, onih kojima je bitna titula, ali ne i stručnost. Deca koja su zaista spremno, bez stresa dočekala testove za malu maturu i roditelji nisu morali da im ih kupuju na internetu i ulici su ona koja će kroz jednu deceniju, a verovatno i ranije, spakovati kofere i mahnuti Srbiji. To su mozgovi koji će sasvim sigurno napustiti zemlju u kojoj je instant znanje koje se može kupiti na ceni.

Ako mene pitate, ministar ovaj ispit nije trebalo ni da polaže. Odavno je izgubio kredibilitet (ako ga je i imao) da bude na poziciji na kojoj je. Roditelji, deca, javnost i profesori (oni isti PROFESORI) o kojima bruje mediji ovih dana - svi ste učestvovali u ujdurmi zvanoj mala matura. I svi ste pali na tom ispitu!

Pogledajte još