U „Buhi“ sve spremno za „Ministarku“

Novu sezonu u Pozorištu „Boško Buha“ otvoriće premijerno Nušićeva „Gospođa ministarka“ u muškoj podeli i rediteljskoj postavci Tanje Mandić Rigonat. Na sceni, čiji je jedan od osnivača piščeva ćerka Gita Predić Nušić, tokom više od šest decenija postojanja na repertoaru su bili Nušićevi „Hajduci“, „Kirija“, „Put oko sveta“ i „Sumnjivo lice“. Ali, nikada „Ministarka“ - publika će je gledati prvi put 8. oktobra.

- Zašto muškarci igraju sve uloge osim deteta Rake? Zato što je tema predstave travestija. Ona je u samom biću pozorišta, a u političkom životu služi za sticanje koristi. Travestiraju se i ljudi i ideje - kaže rediteljka Tanja Mandić Rigonat. - U Nušićevom delu na kraju pobeđuje pravda: ministar Sima Popović podnosi ostavku, a Živka biva kažnjena. Kod nas je kraj drugačiji. Živka je za mene arhetip, stanje svesti i srpska politika. Ne znam kako drugačije definisati vreme u kojem živimo nego kao groteskni srpski kapitalizam...

U glavnoj ulozi ove verzije Nušićeve „Ministarke“ pojaviće se Goran Jeftić, u podeli su i Miloš Vlalukin, Viktor Savić, Uroš Jovčić, Vlasta Velisavljević, Dragoljub Denda, Nemanja Oliverić, Katarina Marković i drugi.

Rediteljka je uradila adaptaciju i osmislila scenski prostor, kostimografi su Ivana Vasić i Ivana Šešlija, a kompozitor Draško Adžić.

U foajeu zgrade biće otvorena izložba posvećena svim postavkama „Gospođe ministarke“.

Izvor: Novosti

Pogledajte još