Ponovljeno glasanje u Kosovskoj Mitrovici završeno

Centralna izborna komisija je za to da se prebroje glasovi na licu mesta, dok je OEBS preporučio da se prebrojavanje obavi u Centru za prebrojavanje u Kosovo Polju.

Do 18 sati, prema informacijama Građanske inicijative "Srpska", glasalo je 21,12 odsto birača.

Ponovljeno glasanje bilo je obeleženo većom izlaznošću birača i većim prisustvom bezbednosnih snaga. Severnim delom Kosovske Mitrovice neprestano su patrolirali Euleks policija, kosovska policija i Kfor, a ispred svih biračkih centara bio je postavljen veći broj pripadnika ovih organizacija, potpomognuti Civilnom zaštitom. Kosovska policija pojačala je predveče prisustvo svojih predstavnika na prilaznim ulicama izbornim centrima, kao i oko njih.

U tri biračka centra u Severnoj Mitrovici pravo glasa na ponovljenim izborima imalo je oko 23.378 birača na 27 biračkih mesta.

Predsednica CIK-a Valjdete Daka je na konferenciji za novinare rekla da do sada nije bilo nikakvih problema na izborima u severnoj Mitrovici.

Prištinska agencija Telegrafi je ranije prenela izjavu državnog tužioca Kosova Laure Pulja, koja je zadužena za izborni proces na Kosovu, da je kosovska policija iz blizine biračkih mesta udaljila ljude koji su se predstavljali kao pripadnici civilne zaštite.

Ona je ponovila da je Državno tužilaštvo Kosova odredilo dvojicu tužilaca da prate izborni proces i da zajedno sa policijom preduzmu mere u slučaju da bude incidenata.

Na ponovljenim izborima pravo glasa ima 23.378 birača na 27 biračkih mesta.

Oliver Ivanović, kandidat za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice Građanske inicijative SDP, saopštio je danas da je zadovoljan odzivom do 16 časova.

(old_image)
Foto: Beta, AP / Zveki

U Kosovskoj Mitrovici ispred biračkih centara jutros su neviđene mere obezbeđenja. Pored pripadnika kosovske policije i Euleksa, tu su i pripadnicici Civilne žaštite. Svi oni su raspoređeni na mestima gde su 3. novembra stajali zagovornici bojkota kojih jutros nema na ulicama. Povremeno se mogu videti i vojnici Kfora koji patroliraju u automobilima.

Član Centralne izborne komisije Kosova Nenad Rikalo izjavio je danas da će preliminarni rezultati ponovljenih lokalnih izbora u Kosovskoj Mitrovici biti poznati između 22 i 23 sata. On je za TV Most iz Zvečana rekao da će se prebrojavanje glasova obaviti na biračkim mestima ukoliko izbori prođu bez incidenata, a ako bude procenjeno da postoje bezbednosni rizici, birački materijal biće prevežen u centar za prebrojavanje glasova.

Vulin: Ovo je naš praznik

"Ovo je za naš praznik. Danas su Srbi u Kosovskoj Mitrovici i na KiM odlučili da poslušaju sve koji im dobro misle - predsednika Republike, svoju vladu, patrijarha i predsednika Republike Srpske," izjavio je Aleksandar Vulin, ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju, posle obilaska tri biračka mesta na kojima se ponavlaju izbori.

Pet kandidata za gradonačelnika

Građani severne Mitrovice biraju između pet kandidata za gradonačelnika, među kojima su Krstimir Pantić - Građanska inicijativa "Srpska", Oliver Ivanović - Građanska inicijativa „SDP, i Dimitrije Janićijević iz Samostalne liberalne stranke.

Neispravnost biračkih spiskova

Nosilac liste "Srpska" Danijela Vujičić ukazala je na neispravnost biračkih spiskova.

"Birački spiskovi nisu urađeni onako kako treba, niti je ispoštovana procedura i na to smo ukazivali ranije i birači će imati problem, jer će morati da šetaju od jednog do drugog biračkog mesta,"
rekla je Vujičić.

Izbori se ponavljaju nakon što je u ovim biračkim centrima 3. novembra prekinuto glasanje, kada su nepoznate osobe upale i uništile birački materijal i razbile kutije sa glasačkim listićima.

Državni vrh Srbije pozvao je građane Kosovske Mitrovice da učestvuju na današnjim ponovljenim izborima i na taj način pomognu formiranje Zajednice srpskih opština.

Izlazak na ponovljene lokalne izbore u Kosovskoj Mitrovici važan je za ostanak i opstanak Srba na Kosovu i Metohiji i jedini je način za odbranu srpskih interesa, poruka je sa prekjučerašnje završne konvencije Građanske inicijative "Srpska", na kojoj su se Mitrovčanima obratili premijer Srbije Ivica Dačić, kandidat za gradonačelnika Mitrovice Krstimir Pantić i ministarka energetike Zorana Mihajlović.

(old_image)
Foto: Beta / Saša Đorđević

OEBS: Listići da se prebroje u Prištini

Portparol Oragnizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Nikola Gaon izjavio je jutros da je njihova preporuka da prebrojavanje glasačkih listića sa ponovljenih izbora u severnoj Kosovskoj Mitrovici treba obaviti u Centru za prebrojavanje glasova u Prištini.

"Preporuka OEBS-a je bila da se brojanje listića vrši u Centru za prebrojavanje glasova u Prištini i mi se nadamo upravo takvom scenariju, da se svi materijali, nakon zatvaranja biračkih mesta, prebace u Prištinu i da se tamo prebroje glasovi,"
rekao je Gaon.

Portparol OEBS-a je novinarima u Kosovskoj Mitrovici kazao da je u medijima bilo dosta priče o tome gde će se brojati listići i da je njihova preporuka da se listići broje u Centru za prebrojavanje glasova u Prištini kako bi sve moguće rizike sveli na minimum.

"Ovde imamo i kosovsku policiju i Euleks i Kfor, svi su tu, ali zašto ne preduzeti dodatne mere da se rizik svede na minimum i stoga naša preporuka ostaje da se listići broje u Prištini,"
rekao je Gaon.

Šef misije OEBS na Kosovu Žan Klod Šlumberger izjavio je danas da se ponovljeni lokalni izbori u Kosovskoj Mitrovici odvijaju mirno, i izrazio zadovoljstvo odzivom birača.

"Ubeđen sam da će se takav odziv nastaviti i tokom dana. Nema problema, sve se odvija u najboljem redu,"
rekao je Šlumberger novinarima izpred Tehničke škole, tokom obilaska tri biračka centra na kojima se ponavlja glasanje.

Kosovski ombudsman Sami Kurteši ocenio je danas, posle obilaska biračkih centara u severnom delu Kosovske Mitrovice, gde se ponavljaju lokalni izbori, da nema problema.

On je, u izjavi novinarima, kazao da je obišao birališta i da nije ustanovio da postoje problemi.

Izvor: BLIC

Pogledajte još