Fitnes za lenje: gledajte TV i vežbajte

Dugotrajno sedenje ispred TV-a nikako nije dobro za vaše telo. Postoji, međutim, niz vežbica koje možete da radite u dnevnom boravku, dok gledate film ili omiljenu seriju, a naročito tokom reklamnih blokova. Uz omiljeni TV sadržaj doživećete ih kao zabavu a ne kao napor. Dovoljno je, na primer, da se vrpoljite tokom gledanja TV-a, jer je dokazano da ljudi koji to čine sagore do 350 kalorija više dnevno.

* Sedeći na krevetu ili stolici stavite zadnjicu na ivicu i poduprite telo držeći ruke sa strane. Noge su prave, a stopala na podu. Podignite ih dok ne budu paralelne sa podom. Uradite četiri serije od po 20 ponavljanja.

* Sedite ispred kauča, dlanove stavite na njegovu ivicu, podignite zadnjicu. Polako se uz pomoć ruku izdižite, pa lagano spuštajte zadnjicu ka podu. Tokom vežbe noge treba da budu pod uglom od 90 stepeni (u startnoj poziciji telo liči na stolicu sa naslonom). Vežbu uradite 15 puta, u dve serije.

* Ležeći na krevetu, na levom boku, desnu ruku stavite pored glave, tako da lakat bude usmeren ka plafonu. Za to vreme leva ruka može da bude položena preko struka. Zategnite mišiće i podignite rame sa kauča, nastojeći da grudnim košem dodirnete butinu. Ostanite nakratko u tom položaju, pa se spuštajte polako na krevet. Vežbu ponovite po 10 puta na obe strane.

* Lezite na kauč tako da lice i dlanovi budu na krevetu. Dižite se koristeći snagu ruku i istovremeno pomerajte glavu unazad kao da želite da ustanete. Dižite celu kičmu i pogled usmerite ka plafonu. Ostanite u položaju brojeći do tri, pa se lagano vraćajte u početni položaj. Ponovite šest puta.

* Dok ležite na kauču podignite jedno koleno ka grudima, vucite ga rukama sve dok vam je udobno. Ostanite tako 10 sekundi. Ponovite vežbu i drugom nogom.

* Ležeći na stomaku, od nadlanica napravite jastuk za čelo. Odignite noge sa sofe, tako da budu razdvojene u širini ramena. Brzo udarite petu o petu, opet raširite noge. Ponavljajte onoliko puta koliko možete, brojeći glasno do 20. Spustite noge na krevet, pa ponovite ovu vežbu koja je odlična za mišiće butina i donjeg dela leđa.

* Za lepo oblikovanje zadnjice i stomaka, ispred kauča oslonite se na pod kolenima i dlanovima. Pokušajte da koleno što više približite bradi (savijte vrat da biste u tome uspeli), onda lagano ispružite nogu unazad ali tako da stomakom ne dodirnete pod. Držeći nogu tako ispruženu nekoliko sekundi, zategnućete gluteuse. Uradite 20 ponavljanja.

* Lezite na pod, noge podignite na sofu, pogurajte zadnjicu što bliže krevetu. Zatim ruke prekrstite preko grudi, pa nastojte da leđa odignete od poda. Ostanite tako nekoliko sekundi, pa se lagano spustite na pod. Ponovite 15 puta.

I tokom reklama možete da budete veoma aktivni. Dižite tegove. Radite sklekove, iskorake, koračajte po sobi dižući visoko kolena ili, jednostavno, dovršite kućne poslove. Svaki pokret, pa i najmanji, bolji je od tromog načina života u kojem je ležanje ispred TV-a glavna „disciplina“.

Izvor: novosti

Pogledajte još