Evakuisana zgrada federalne vlade u Bosni, protesti se nastavljaju

Kako javlja Dnevni avaz, oko 100 građana Sarajeva okupilo se ispred zgrade Predsedništva BiH, ali saobraćaj još uvek nije obustavljen. Kako saznaje ekipa "Dnevnog avaza" s lica mesta od jednog službenika federalne Vlade, prava panika vlada među zaposlenima ove institucije.

"Iznosi se dokumentacija i kompjuteri, jer su zaposleni dobili takvo uputstvo u slučaju da demonstranti uđu u zgradu Vlade. Deo dokumentacije se nosi u podrum, a deo službenici unose u automobile i voze u nepoznatom pravcu"
, piše Avaz.

Trenutno ispred Vlade nema demonstranata, prisutne su novinarske ekipe i vidljivo je pojačano policijsko obezbeđenje.

Zbog nereda koji su tokom vikenda poremetili život Sarajlija, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS poslalo je instrukcije svim školama prema kojima će se nastava održavati u punom obimu, ali uz pojačana dežurstva.

Jutarnji.hr prenosi da su evakuisani svi zaposleni u zgradi Predsedništva BiH jer je policija procenila da nikome ne može da garantuje bezbednost. U zgradu su jutros došli Bakir Izetbegović i Željko Komšić, ali im je ćrečeno da im se ne moiže garantrovati bezbednost.

Inače, u Federaciji BiH ima deset kantona, a građani pored ostalog traže ukidanje kantona i smanjivanje obimne državne administracije.

Vladajuće političke partije, Stranka demokratske akcije (SDA) i Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, saopštili su da su "u ovakvoj situaciji vanredni izbori jedina opcija", iako Ustav BiH ne predviđa mogućnost vanrednih izbora.

Kako bi se održali vanredni izbori, najprije se u Parlamentu moraju usvojiti amandmani na zakone, kojima bi se omogućilo održavanje prevremenih izbora.

Građani traže ostavke svih vlada, i formiranje vlade eksperata koji nisu stranački opredeljeni.

Građani takođe traže da se smanje plate i naknade političara, transparentnost javne potrošnje, usvajanje zakona o poreklu imovine, procesuiranje osumnjičenih za zloupotrebu vlasti.

Protesti u BiH su počeli prošle srede u Tuzli, kada su obespravljeni radnici čija su preduzeća privatizovana zatražili ostavku kantonalne vlade u Tuzli. Protesti iz Tuzle proširili su se na celu Federaciji BiH.

Takođe, protesti su proteklih dana održani i u nekim gradovima u Republici Srpskoj, kao što su Bijeljina, Prijedor i Banja Luka.


U Mostaru protesti zakazani preko Fejsbuka

Novi protesti zakazani su u Mostaru u 13 sati a učešće je putem društvene mreže Fejsbuk potvrdilo 1400 ljudi.

Načelnik mostarske Policijske uprave Draženko Miletić kaže da policija neće dozvoliti nikakvo okupljanje na Španskom trgu, a gradonačelnik Ljubo Bešlić najavljuje uvođenje vanrednog stanja ako se ponove događaji od petka. "Nemojmo paliti vatru u Mostaru", poručio je on organizatorima protesta, dodavši da je u petak bilo omogućeno okupljanje demonstranata "ali su oni to iskoristili da razvale grad".

I grupa građana, takođe putem Fejsbuka, pozvala je građane Mostara da ne dolaze na današnje proteste jer nisu prijavljeni MUP-u Hercegovačko-neretvanske županije.

Kako je najavljeno, uz već postojeće zahteve, među kojima je i smena čelnika Hercegovačko-neretvanske županije, građani traže i puštanje uhapšenih demonstranata i smenu gradonačelnika Ljube Bešlića.

"Molimo sve građane Mostara da učestvuju, ovog puta na mirnim protestima. Ovo neće i ne sme biti kraj, jer ništa nismo postigli"
, stoji u pozivu građanima.

Kako podseća agencija Fena, učesnici protesta zahtevaju i rešavanje statusa radnika uništenih firmi, obavezno zapošljavanje socijalnih radnika u osnovnim i srednjim školama, osiguranje sredstava za nezaposlene majke kao i povećanje i ujednačavanje socijalnih davanja na području Federacije Bosne i Hercegovine kao i "pravo na život i pravo na rad".

Traži se linearno povećanje penzija, ukidanje dodatnog finansiranja poslanika i zaposlenih u organima uprave, ukidanje plata ministara nakon isteka mandata, ujednačavanje plata političara s platama ostalih zaposlenih javnog i privatnog sektora, prenosi Fena.

Izvor: Blic
Foto: AP - Sulejman Omerbasic

Pogledajte još