Šef našeg pravnog tima u Hagu: Srbi su žrtve genocida

Nakon toga sledi predstavljanje protivtužbe Srbije za genocid nad našim narodom na području Hrvatske u periodu od 1991. do 1995. godine.

Obradović je istakao da su Srbi žrtve genocida, iako je i dosta Hrvata propatilo tokom konflikta u Hrvatskoj.

"Nema sumnje da je mnogo i Hrvata propatilo u tom sukobu i ovaj slučaj je prilika za sve nas da se podsetimo i na njihovu tragediju. Međutim rat u Hrvatskoj izazvao je teške patnje Srbima koji su suočavajući se sa separatističkim idejama tadašnjeg državnog vrha Hrvatske odlučil da osnuju sopstveni nacionalni entitet poznat kao Republika Srpska Krajina"
, rekao je Obradović.

Prema njegovim rečima, ono što se dogodilo u Hrvatskoj 90-ih godina ne može da se svede na pojednostavljenu sliku koja prikazuje isključivo izvršioca i isključivo žrtvu genocida.

"U ime Vlade i naroda u Republici Srbiji, ja ponavljam iskreno žaljenje za sve žrtve rata i zločina počinjenih tokom oružanog sukoba u Hrvatskoj, bez obzira na pravnu kvalifikaciju tih zločina i bez obzira na njihovo nacionalno i etničko poreklo - Svaka žrtva zaslužuje poštovanje i sećanje", poručio je Obradović na početku uvodnog govora.

Savo Štrbac, ekspert srpskog pravnog tima, kaže da je suđenje šansa da stradanje Srba u Krajini bar bude zabeleženo u spisima međunarodnog suda, budući da za taj zločin niko nije osuđen ni u Hrvatskoj ni pred Haškim tribunalom.

A hrvatski predsednik Ivo Josipović je poručio da Hrvatska, bez obzira na zahtev Srbije, neće prestati da slavi "Oluju", u kojoj je osigurala svoju slobodu.

Podsetimo, u operaciji "Oluja" hrvatske snage su ubile ukupno 2.650 i proterale 340.000 ljudi. Ta vojna operacija predstavlja najmasovnije i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja izvršenih u ratovima na prostorima bivše SFRJ u kojoj su oko 62 procenta žrtava bili civili. Tokom nje za samo 84 sata, od 4. avgusta u zoru do 7. avgusta, hrvatske snage zauzele su 18,4 odsto teritorije. Tom prilikom je poginulo 174, a ranjeno 1.100 hrvatskih vojnika i policajaca.

S druge strane, o srpskim žrtvama i zločinima nad Srbima malo se ili nimalo ne govori, iako su poslednjih godina hrvatske vlasti odale počast nekima od njih, kao što je to sa žrtvama masakra u Varivodama kod Knina koje su ubijene nekoliko sedmica nakon "Oluje".

Izvor: B92
Foto: Beta - ap - Jiri Buller

Pogledajte još