Životinjama u Obrenovcu je ostalo samo 48 sati!

Ono što sam video u Obrenovcu ne želim nikome da vidi. To su bukvalno horor scene. Imamo vremenski okvir od 48 sati da pružimo ruku spasa bespomoćnim, napuštenim, izgladnelim psima i mačkama. Oni još toliko mogu da požive bez naše pomoći, započinje priču srpski “šaptač psima”, Dejan Miletić.

Kada je voda počela da nadire u Obrenovac, retko ko se setio napuštenih životinja, kojih je doslovce na hiljade. Mnogi od njih su i dalje zaboravljeni… Iako su neki spaseni od sigurne smrti, mnogo je više onih koji su ostalu u zidinama opustošenog grada, bez hrane i vode.

- Apelujem na sve da hitno pomognemo napuštenim životinjama u Obrenovcu. Pitanje je trenutka kada će veliki broj pasa i mačaka umreti. Neka moja procena je da imamo još 48 sati da spasimo. Posle će biti kasno… Oni su preplašeni, apatični, više nemaju snage ni da cvile, ni da laju. Teško ih je i pronaći. Zavučeni su po kućama i čekaju svoj sudnji čas bez glasa. Zatekli smo pit bula koji je osam dana stajao na zadnje dve noge, jer je ostao zavezan na kratkom lancu – uzbuđeno priča Miletić, prenosi Pressonline.

Kako dodaje, u koordinaciji sa nemačkim spasilačkim timom za životinje, može se izbaviti veliki broj pasa. Rešenje vidi u aktiviranju što većeg broja ljudi – volontera, veterinarskih ambulanti i klinika, pet šopova i pet centara. Međutim, kako kaže, neophodno je da se aktivira još građana u rešavanju ovog problema.

- Najveći problem za sve te životinje je pijaća voda! Čak je i preča od hrane, jer oni ne mogu da jedu, dok ne utole žeđ… Ići ćemo od ulice do ulice, od kuće i kuće i spašavati ih. Ići ćemo po dojavama vlasnika, ali i sami ćemo tražiti. Prepreka je to što mi posle nemamo gde sa njima. Bili smo prinuđeni da neke pse spašavamo, a zatim ih vraćamo na mesto odakle smo ih uzeli, jer prosto nismo znali gde bismo sa njima. To je za psa dupla trauma – kaže Miletić.

Kako navodi, pojedinci su se već uključili, poput Veterine Beograd, različitih udruženja za zaštitu životinja i dve-tri veterinarske klinike, te mnogo dobrovoljaca, ali su njihovi smeštajni kapaciteti i snage su istrošeni.

- Neophodni su nam boksovi, kavezi, suncobrani kako bi ih zaštitili od vremenskih uslova. Strašno bi nam značio i jedan čvrsti čamac, pretpostavljam da ga ima gorska služba, jer su naši na naduvavanje i rizikujemo upotrebljavajući ih. Neophodni su nam privremeni smeštajni kapaciteti, kako bi spašene pse negde prosledili, jer neće za sve biti mesta u prihvatilištu – kaže ovaj čovek.

On dodaje da su im potrebni i snažni ljudi, kojima nije teško da nekoliko dana ili nedelja povedu računa o ovim napaćenim psima, da ih pomaze, ostave činijicu hrane i vode, da se pobrinu o njima. Ukoliko možete da pomognete na bilo koji način, javite se na telefon 062/107 -0677.

Izvor: telegraf

Pogledajte još