Patrijarh Irinej: Poseta Albaniji je određena za 1. jun

Obred osvećenja će voditi carigradski i vaseljenski patrijarh Vartolomej, a najavljuje se i dolazak patrijarha jerusalimskog Teofila, rumunskog Daniela, kao i poglavara grčke, kiparske i poljske crkve. javila je Verska informativna agencija (VIA).

Osvećenju će prisustvovati predsednik Albanije Bujar Nisani, premijer Edi Rama, predsednik parlamenta i gradonačelnik Tirane.

Katedrala se nalazi u centru Tirane, kraj Skenderbeg Trga. Visina kupole joj je 23 metara, sa odvojenim zvonikom. Građena je od 2002. godine a 2012. je otvorena.

Stara katedrala srušena je u vreme vlasti Envera Hodže 1965. i na njeno mesto sagradjen hotel.

Pravoslavlje Albanije je samoproglasilo autokefaliju 1929, a crkva je od Carigrada priznata 1936. U vreme komunizma joj je kao i drugim verskim zajednicama gotovo u potpunosti onemogućeno delovanje. Do obnove dolazi 1991. godine.

Ova crkava danas ima četiri mitropolita i četiri vikarna episkopa. Broj vernika nije tačno poznat, na popisu pre dve godine kao pravoslavci izjasnilo se 190.000 građana Albanije. Crkva nije priznala ove rezultate, ona tvrdi da pravoslavnih ima "i do pola miliona".

Albanska crkva ima formalno 900 parohija, mada sveštenika ima 105. Ovoj crkvi u redosledu (diptihu) 14 pravoslavnih crkava pripada 13 mesto, navodi VIA.

Izvor: B92

Pogledajte još