Kolege o Bori Todoroviću: On je bio oličenje Beograda, njegovog duha, šarma i lakoće

Bora Torodović je bio "oličenje Beograda, njegovog duha, šarma, lakoće", rekao je reditelj Goran Marković.

"Sa njim odlazi i taj Beograd, nema ko Boru da nasledi", konstatovao je reditelj u čijoj je "Nacionalnoj klasi" Todorović ostvario jedan od upravo takvih likova, majstora i zavodnika Žileta.

Međutim, kako je istakao, "malo ko zna da se iza tog šereta krio jedan ozbiljan misleći čovek, koji je, slušajući samo svoje srce i prateći dosledno svoja uverenja, donosio često vrlo hrabre i nepopularne političke odluke".

"On je bio slobodan čovek koji je mogao da živi prema načelima u koja je verovao. A to može jako malo ljudi", izjavio je Marković.

"Napustio nas je jedan od najznačajnijih, najpopularnijih i najšarmantiji glumac u istoriji srpskog pozorišta, filma i televizije. Bora je bio i ostaće upamćen po ulogama malih ljudi koji se snalaze uz osmeh i priče za preživljavanje. Ccesto je igrao samog sebe sa šarmom koji je zaštitni znak Beograda, rekao je dramski pisac Dušan Kovačević.

"Sa Borom odlazi najbliži rod mnogih građana Srbije, a meni će nedostajati moj stariji brat", dodao je on.

Glumac Branislav Lečić rekao je da mu je "veoma teško što je otišao jedan od izuzetnih glumaca i prijatelja, Bora Todorović.

Sa njim sam radio film "Profesionalac" i to je bilo na moje zadovoljstvo, jer nikada lakše i lepše nisam radio sa jednim glumcem koji itekako ume da napravi fleksibilnu granicu između svog intimnog, privatnog i onoga što je glumački zadatak
, rekao je Lečić.

"Mislim da ga je to karakterisalo kroz ceo život, a to su mogli i svi ostali da osete, a to je da se ne zna da li se zeza ili glumi, da li je ozbiljan ili se šali. Njegova duhovitost i humor su bili hrana ne samo na sceni, već i izvan nje, zato što je zajedno sa Draganom Nikolićem i drugim glumcima uspevao da napravi zanimljivu atmosferu, kao i da stvori priče, anegdote koje i dan danas žive", dodao je on.

On je redak talentovani, spontani glumac koji je uvek uspevao da ostavi svoj lični pečat u svemu što je radio, zaključio je Lečić.

"Bora je bio veliki, suptilan glumac, ali pre svega sjajan drug i prijatelj. Duhovit, uvek najlmlađi u društvu. Ali, nažalost najmlađi i odlazi. Neizmerno sam tužan"
, rekao je režiser Goran Paskaljević.

Teatrolog Jovan Ćirilov ocenio je da je sa odlaskom Todorovića iz naše sredine "nestao jedan od najvedrijih glumaca i ličnosti beogradskog pejžaža.

"I to je nekakva životna protivrečnost povezivati Boru Todorovića sa krajem. Ostaje nam uverenje da glumačka umetnost ostavlja za sobom trag, pre svega u njegovoj porodici, u njegovom sinu, uticaju koji je učinio na druge, bar utisku da se sa vedrinom može prolaziti kroz naš tegobni život i kroz našu sredinu u kojoj uvek ima viška istorije", rekao je Chirilov.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović rekao je da je smrt Todorovića "ogroman gubitak i za našu kinematografiju i za pozorište i za porodicu i kulturu".

To je karijera koja je trajala kao malo koja, on je još 1956. igrao u filmu "Mreža" Bojana Stupice i tada je počeo svoju filmsku karijeru i svih ovih godina bio je prisutan i na filmu i na televiziji.

Ono što je radio 80-tih godina sa svim najpoznatijim rediteljima sa ovih prostora: Goranom Markovićem, Goranom Paskaljevićem, Emirom Kusturicom, Ssijanom, Baletićem, Duškom Kovačevićem... je ono po čemu se naša kinematografija prepoznaje kada se osvrnete šta je naša kinematografija bila u 20. veku, rekao je Zelenović.

"Ono što je meni zanimljivo je da se replike iz tih filmova u kojima je igrao i danas se mogu čuti u svakodnevnom govoru i to govori da Bora Todorović nije bio glumac klišea. Sve su njegove uloge veoma raznovrsne i osobene na svoj načim i to je dokaz njegovog ogromnog glumačkog talenta koji je Bora posedovao. Ogroman je gubitak za sve nas
", zaključio je on.

Komemoracija Bori Todoroviću biće održana u četvrtak u 13 sati u Ateljeu 212 a poslednji ispraćaj će biti organizovan na Novom groblju u 16 sati.

izvor: Novosti

Pogledajte još