Četiri načina da poboljšate emocionalnu inteligenciju

Evo nekih načina da to učinite.

Povežite se sa svojim emocijama

Koliko puta u životu niste razumeli zašto se osećate tako kako se osećate. Emocije su mnogo komplikovanije od sreće, tuge i ljutnje. Mnogo su dublje i kompleksnije, i mnogo faktora utiče na to kako se osećate u određenoj situaciji.

Ukoliko razumete svoja osećanja mnogo lakše ćete razumeti i tuđa. Empatija je osnova kvalitetnih veza sa drugim ljudima, naročito sa onima koji vam znače. Kada ste u stanju da se stavite u tuđe cipele zaista shvatate kako se drugi osećaju i stvarate vezu na emocionalnim nivoima na kojima do tada niste bili.

Tečno pričajte govorom tela

Na taj način možete iskazati mnogo toga. Obično kada osoba priča jedno, a misli drugo, njeno telo je odaje. Gestikulacija i mimika su veliki deo našeg emitovanja poruka i neverbalna komunikacija je od izuzetnog značaja.

Povezanost sa komunikabilnošću našeg tela unapređuje našu emocionalnu inteligenciju.

Neka vaše emocije i neverbalna komunikacija budu sinhronizovani, a na taj način ćete efikasnije komunicirati i shvatićete signale koje drugi šalju. Obična i neverbalna komunikacija su od velikog značaja za emocionalno raazumevanje.

Nađite način da upravljate stresom i anksioznošću

Krucijalna stvar EQ-a jeste sposobnost da upravljate svojim emocijama. Možete shvatiti da osećate stres i nervotu ali ukoliko ne možete da upravljate ovim osećajima dobili ste samo bitku ali ne i rat. Stres može ostaviti trag na našu psihu kao i fizičke posledice.

Regulisanjem emocija postiče se životni balans i usklađenost. Regulišite stres postavljanjem svakodnevnih prioriteta, zapisivanjem dnevnih dostignuća i okruživanjem prijateljima i porodicom koja vam pruža podršku.

Kada naučite da upravljate lošim emocijama fokusiraćete se više na sreću i mir.

Postanite majstor rešavanja konfliktnih situacija

Kada ste u konfliktnoj situaciji emocionalna inteligencija vam može pomoći da situacija ne eskalira previše i ode u pogrešnom smeru. Kada ovladate rešavanjem kriznih situacija moćićete da učinite nešto praktično i izvučete maksimum iz te situacije.

Veštinu rešavanja ovih situacija možete postići prepoznavanjem emocija, aktivnim slušanjem svih strana nesporazuma, jasnim izražavanjem misli i stvaranjem rešenja na pristojan način.

Onaj ko je u stanju da reši kriznu situaciju i ostane smiren je emotivno inteligentan.

Izvor: Bizlife

Pogledajte još