Reflektor teatar - bogat i intenzivan repertoar za april

Ovog aprila Reflektor teatar najavljuje intezivan repertoar. Narednog meseca imaćete priliku da pogledate četiri predstave, koje su u produkciji ovog omladinskog pozorišta, od toga, tri izvođenja u Beogradu i tri gostovanja.

Najmlađa i najsumnjivija predstava pod nazivom "Sumnjivo lice", izvodi se 18. aprila od 20 časova u svom novom domu, Dorćol Platzu. Nušić nas asocira na dobru komediju i dozu smeha. Međutim, osavremenjeni komad u režiji Vojislava Arsića postavlja nam pitanje šta je to toliko smešno. Jerotije Pantić, Žika, Đoka pravi su predstavnici korumpirane i nepismene srpske vlasti s kraja 19. veka, kada je ovo delo i napisano. Postupci ovih likova koji kod nas izazovu smeh treba da nas podstaknu na razmišljanje da shvatimo da baš i nije smešno što i posle više od sto godina u nekim ljudima prepoznajemo likove Jerotija, Žike, Đoke samo u drugom vremenu i drugim okolnostima.

Predstava po, ali i o komadu "Sumnjivo lice", nema za cilj konstataciju trenutnog stanja u društvu, već stanja naše svesti i to koliko smo spremni i željni da kao društvo loše stvari promenimo. I šta je to što nas uvek natera da odustanemo i pomislimo da je nemoguće išta promeniti?

Polovina meseca je rezervisana za predstavu "Crvena: Samoubistvo nacije", čija izvođenja su zakazana za 13. april u SKC NS Fabrika i 19. april od 20 časova u Bitef teatru. Karte za izvođenje u Novom Sadu su besplatne, zahvaljujući Centru za omladinski rad. Grupa muškaraca koja u predstavi na simboličano poseban akcenat stavljaju na problem političkog agitovanja i propagiranja zabrane abortusa, na taj način se žena poistovećuje sa objektom koji je kriv za lošu demografsku sliku u Srbiji. Politika ograničavanja abortusa ne povećava stopu nataliteta, već doprinosi porastu smrtnosti i zdravstvenih problema žena usled nestručno i nelegalno obavljenih abortusa. Stoga, ovaj problem nije problem samo grupice žena koje se glasno bore, već problem svih nas da podržimo žene kako bi bez stida i srama mogle da koriste svoje pravo na abortus koje je u saglasju sa pravom žene da raspolaže svojim telom.

Ovaj april obeležiće prvo gostovanje predstave "Žudnja" u Sloveniji. Izvođenja su zakazana za 21. april u Smarju pri Jelsah i 22. april u Ljubljani. Najemotivnija i najburnija predstava Reflektor teatra narednog meseca će sići sa svoje tople galerije i preneti svoju opijajuću energiju na nove scene slovenačkih pozorišta. Predstava inspirisana žudnjom Sare Kejn i Sarom Kejn, nastala je kao direktan odgovor na potrebu autora, zajednice, pozorišta.

Poslednji zakazani termin u mesecu aprilu obeležiće jubilarno 100. izvođenje predstave "Muškarčine". Pozorišnog dokumentarac o muškosti u Srbiji danas. Osnovna tema ove predstave je maskulinitet i način na koji se muškost tretira, odnosno formira u našoj kulturi. Ideja i poruka koju ona treba da prenese jeste poruka o slobodi, o ličnom ostvarenju i pokušaju da se prevaziđu kulturološki nametnute norme, koje mladiće sprečavaju da budu ono što jesu. Ovo jubilarno izvođenje "Muškačina" pratiće puno iznenađenja, pratite rad Reflektor teatra.

Više o predstavama i Reflektor teatru možete pogledati na reflektorteatar.rs

Svoje karte možete rezervisati pozivom/SMS-om na broj 0603008886

Reflektor teatar i portal nadlanu.com nagrađuju svoje čitaoce - delimo dve karte za predstavu "Sumnjivo lice" (05. april) i dve karte za komad "Crvena: Samoubistvo nacije" (19. april).

Svoje podatke (ime, prezime, kontakt telefon) pošaljite na e-mail adresu tatjana.misovic@color.rs!

Pogledajte još