Kako da se na prirodan način izborite sa holesterolom?

Pravilnim odabirom obroka u većini slučajeva možete da regulišete odnos "dobrog" i "lošeg" holesterola i tako znatno smanjite šansu od pojave mnogih kardiovaskularnih bolesti.

Predstavljamo vam namirnice koje će vam u tome pomoći:

Ovsena kaša

Ovsene pahuljice su prepune rastvorljivih vlakana, za koje je poznato da snižavaju nivo lošeg holesterola. Poželjno je da sami pravite svoju ovsenu kašu, jer instant varijante nemaju ni približno dovoljno vlakana.

Riba

Riba je bogata zdravim masnoćama i omega-3 masnim kiselinama, koje pomažu organizmu da se izbori sa nagomilanim holesterolom. Organizam čoveka ne proizvodi omega-3 i zbog toga je neophodno da ga unosite kroz hranu ili suplementaciju.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su idealna užina. U njima se, kao i u ribi, nalaze nezasićene masnoće, koje snižavaju nivo "lošeg" holesterola u ćelijama. Neki orašasti plodovi su bolji od drugih, ali su u umerenim količinama svi poželjni u ishrani.

Mahunarke

Mahunarke su "ubice" holesterola, jer su prepune rastvorljivih vlakana koja podstiču varenje i izbacivanje svih štetnih materija.

Zeleno lisnato povrće

Svi znamo da je zeleniš dobar, ali je i naročito koristan u borbi protiv holesterola. Uz svaki obrok pojedite spanać ili salatu, a neka se na vašoj trpezi redovno nađu i kelj i kupus. Zeleno povrće je prepuno vitamina i minerala, kao i već pomenutih vlakana.

Avokado

Avokado je bogat izvor zdravih masnoća i zato može da bude dobar saveznik u borbi protiv holesterola.

Čaj

Birajte zeleni čaj ili neku mešavinu biljnih čajeva namenjenu snižavanju holesterola. U pojedinim travama, kao i u zelenom čaju, nalaze se fitohemijski antioksidanti koji pomažu vašem organizmu da se izbori sa povišenim holesterolom.

Izvor: Vijesti.me
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još