Besplatan koncertni spektakl za Beograđane - Femi Kuti 13. septembra u 20.00 na Kalemegdanu (Donji grad)

Femi Kuti, nigerijski muzičar, princ "afrobita", i dostojni naslednik svog oca, Fela Kutija, ponovo će nastupiti u Beogradu, 13. septembra pod otvorenim nebom, ovaj put u pratnji benda "Positive Force" i Makedonske filharmonije. Više od 70 muzičara učestvovaće u ovom koncertnom spektaklu koji će se održati na Kalemegdanu (Donji grad) od 20h, a ulaz će biti besplatan.

Aranžmane za simfonijski orkestar napisao je Džijan Emin koji će ujedno biti i dirigent na ovom koncertu. Ovaj grandiozni projekat premijerno je izveden u Skopju u junu ove godine, i okupio je oko 15 000 ljudi. Fantastična atmosfera koju Femi Kuti stvara na svojim koncertima dobro je poznata domaćoj publici koja je ispratila njegove ranije nastupe u Srbiji- prošle godine na BELEF-u i pre nekoliko godina na EXIT-u. Ono sto će posebno obradovati fanove je to da će na predstojećem koncertu biti izvedeni Femijevi najveći hitovi sa svih deset do sada objavljenih albuma, od kojih su 4 bila nominovana za Grammy nagrade.

Ovo je prvi put u čitavoj mojoj karijeri da radim sa simfonijskim orkestrom. Oduvek sam sanjao o tome i ovo je vrhunac moje karijere. Pripreme ovog projekta smo počeli pre dve godine i ovo je zaista ogroman projekat. Muzika je univerzalni jezik i saradnja sa Džijanom je tekla lagano,” rekao je Femi Kuti.

Femi Kutija sam prvi put čuo pre 14 godina na Skopje Jazz Festivalu, to je bilo nešto zaista neverovatno. Neizmerno sam srećan što je nakon dve godine priprema došlo do realizacije ove ideje. Ovo je najveći projekat koji sam do sada ostvario u svojoj karijeri”, rekao je Džijan Emin.

Kao predgrupa će nastupiti beogradski sastav Igor Vince & His Drum, Brass And Keys (Srb, Cub, Bra). Igorova autorska muzika inspirisana je žanrovima kao što su rege, funk, latin, afrobit i soul. Nakon objavljivanja debi albuma, Vins je sa svojim velikim internacionalnim sastavom ostvario značajan broj nastupa u zemlji i regionu. Osim nesvakidašnjeg talenta koji poseduje, Igorov muzički izraz značajno obogaćuje sada već veliko iskustvo, koje je stekao svirajući na najpoznatijim binama širom sveta sa ikonom afričke muzike Femijem Kutijem, i to kao prvi muzičar u bendu u istoriji familje Kuti koji nije afričkog porekla.

Femi Kuti je jednom prilikom rekao: „Ja sam otac i volim svoju decu, želim mlađoj generaciji da pošaljem poruku nade. Uprkos svim problemima, mislim da možemo da stvorimo velike stvari u našim životima.

Pogledajte još