OBROCI KOJI SE PAMTE: Koliko i na koji način na ukus hrane utiče okolina?

Koji obrok u vašem životu biste izdvojili kao poseban? Ako su to bili uštipci kod bake na selu ili jednostavan sendvič na pikniku sa voljenom osobom, to ne treba da vas čudi. Mada se na prvi pogled čini da se pamte obroci u ekskluzivnim restoranima, nije tako. Kada se prisećamo obroka za pamćenje, vrlo je moguće da kvalitet jela nije bio natprosečan, ali je poseban bio kontekst u kom smo obedovali, pokazuje studija objavljena u „Magazinu nauke o hrani“.

Kada jedemo, objašnjavaju naučnici sa Kornel univerziteta, ne uzimamo u obzir samo ukus i aromu hrane, već i okolinu. Naučnici su iskoristili virtuelnu realnost da bi pokazali kako se naša percepcija hrane menja u zavisnosti od okoline. Ispitanici, njih 50, dobili su virtualni uređaj koji ih je vodio na tri mesta, u štalu, na prijatnu klupu u parku i za klasičan radni sto. Jeli su plavi sir i imali zadatak da ocene na kom mestu im je bio najukusniji. Većina ispitanika na prvo mesto je stavila sir koji je jela u štali, daleko iza bili su komadi koje su jeli na klupi u parku i za stolom. Ono što ispitanici nisu znali je da su na sva tri mesta jeli isti komad sira.

Kako kažu naučnici, dok obedujemo, uključeno je i naše čulo vida, sluha, pa čak i same uspomene na mesto. Zato ćemo se, neretko, kao najdraže prisećati hrane koju smo jeli u detinjstvu.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još