DRAGOCENI BELI PRAH: Pet razloga zašto treba piti sodu bikarbonu

Soda bikarbona je veoma jednostavan preparat - sadrži samo natrijum bikarbonat. Natrijum bikarbonat je baza koja regauje kada dođe u kontakt sa kiselinom. Reakcija proizvodi ugljen-dioksid. Natrijum bikarbonat je prirodna supstanca koja se nalazi u živim bićima.

Zadatak sode bikarbone je da održi nivo PH vrednosti tamo gde treba održati život. Zbog toga se soda bikarbona koristi kao terapija za mnoge bolesti.

Pet razloga da počnete da pijete sodu bikarbonu:

1. Soda bikarbona je antacid

Zbog toga što je antacid, soda bikarbona neutrališe kiselinu u želucu. Ona će ublažiti žgaravicu, a pospešuje i podrigivanje koje će želudac osloboditi gasa i nadutosti.

2. Soda bikarbona obezbeđuje telu idealnu PR vrednost

Iako je kiselina potrebna da se hrana vari, ipak previše kisela sredina u vašem telu može da dovede od ozbiljnih bolesti kao što su artritis, osteoporoza i rak. Stoga je tu soda bikarbona koja telu vraća idealnu PH vrednost, tj. bazira telo i sprečava razvoj ozbiljnih bolesti.

3. Soda bikarbona smanjuje upalu

Upala zglobova uzrokuje bol i stanja kao što su giht (mokraćna kiselina se nakuplja u urinu, krvi i tkivima). Ovu upalu soda bikarbona odlično rešava.

4. Olakšava infekcije urinarnog trakta

Osim što treba da pijete mnogo vode i čaja od brusnice, soda bikarbona će pomoći da izlečite infekcije urinarnog trakta. Ona redukuje kiselinu u urinu. Ako ste skloni infekcijama, pijte sodu bikarbonu razmućenu u vodi.

5. Daje telu energiju

Ako naprono vežbate, doći će do nakupljanja mlečne kiseline u mišićima, a to uzrokuje bol i umor. Da biste telu dali energiju u 4 čaše vode pomešajte četvrtinu kašičice sode bikarbone, 1 kašičicu morske soli i 2 kašike meda, i jednu kašiku soka od limuna. Pijte ovu tečnost tokom dana.

Potpuna detoksikacija i čišćenje tela

Pomešajte 1 čašu vode, sok od 1 limuna i 1 kašičicu sode bikarbone. Ostavite da odstoji preko noći. Ujutru, na prazan stomak popijte ovaj sok, a kuru ponovite uveče pre spavanja.

Ovaj napitak će potpuno očistiti vaše telo.

Nemojte piti sodu bikarbonu ako:

Bolujete od bolesti jetre, bolesti bubrega, visokog krvnog pritiska ili edema.

Nemojte piti sodu bikarbonu ako ste trudni ili dojite.

Ako uzimate lekove na recept, posavetujte se sa lekarom oko ispijanja sode bikarbone.

Deca mlađa od 5 godina ne smeju piti sodu bikarbonu.

Nemojte piti sodu bikarbonu na pun želudac i duže od 10 dana uzastopno.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još