LEK IZ PRIRODE: Kruške čuvaju zdravlje i održavaju kilažu

Kruške su sočno i slatko voće koje imaju blagodeti za organizam.

Plodovi krušaka su prepuni minerala: kalijuma, bakra, fosfora, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa i brojnih mikroelemenata. Bogati su vitaminima, K, A i C, kao i većinom vitamina iz grupe B i D.

Sadrže antioksidans - procijanidin koji pomaže kod ukočenosti u srčanom tkivu i olakšava srcu da pumpa krv u celo telo. Takođe, snižava LDL loš holesterol, a povećava HDL dobar holesterol.

U kori kruške nalazi se kvercetin - antioksidans koji smanjuje upale, kao i rizik od srčanih oboljenja, kao što su visok krvni pritisak i holesterol.

Osim toga, studija u kojoj je učestvovalo 20.000 ljudi tokom deset godina došla je do zaključka da svakodnevno konzumiranje 25 grama voća s belim mesom (poput krušaka) značajno smanjuje rizik od moždanog udara.

Iako je slatko voće, kruške su povezane i s manjim rizikom od dijabetesa.

Sadrže dijetalna vlakna koja pomažu usporavanju probave pa telo ima više vremena za razgradnju viška šećera. Na taj način ćemo sniziti nivo šećera u krvi.

Jedno istraživanje je otkrilo da konzumiranje nedeljno pet ili više obroka voća bogatih antocijanom, kao što su kruške - povezano s 23 odsto manjim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Osim toga, istraživanje koje je sprovedeno na životinjama otkrilo je da biljni spojevi, poput antocijana koji se nalaze u oguljenim kruškama, imaju i "anti-dijabetes" i protivupalni učinak.

Pomažu i kod mršavljenja

Hranljive materije u kruškama osim što čuvaju zdravlje, pomažu i kod gubitka neželjenih kilograma. Razlog tome jeste to što kruška ima malo kalorija, puno vode i relativno puno dijetalnih vlakana.

Pokazalo se da niskokalorična dijeta bogata hranjivim sastojcima pomaže kod mršavljenja, dok povećana hidratacija pokazuje da doprinosi zdravoj težini. Osim toga, vlakna u kruškama daju osećaj sitosti, te sprečavaju prejedenje.

Poboljšavaju rad probave i creva, a to je veoma bitno za čuvanje linije.

U jednoj studiji je ispitano 40 odraslih osoba koji su konzumirali dve kruške dnevno, a rezultat je pokazao da su izgubili 1,1 centimetara u struku tokom 12 nedelja.

Drugo istraživanje je pokazalo da su žene koje su dodavale tri kruške dnevno u svoju ishranu izgubile u proseku 1,9 kilograma, što je više nego ispitanici koji su u svoju svakodnevnu ishranu dodavali zob.

Izvor: Stil.Kurir.rs//Miss.24.sata.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još