JAČE TELO - SNAŽNIJI IMUNITET: Četiri vežbe za bolju kondiciju

Najbolja i najjača odbrana od virusa je dobar imuni sistem. Da bi odbrambene ćelije u telu uspele da se izbore sa patološkim mikroorganizmima trebalo bi im pomoći. Zato je neophodna zdrava trpeza, dovoljan unos vode, dobra higijena, ali i - jaki mišići.

Dakle, ako ste zdravi, a ipak ostajete bez daha dok se popnete uz stepenice, znači da ste u slaboj fizičkoj formi. Praktično govoreći, slabo telo je mnogo lakša meta za mnogobrojne patogene koji vrebaju iz vazduha, sa radnih stolova, javnih mesta...

Da biste popravili kondiciju potrebno je više fizičke aktivnosti.

Stručnjaci preporučuju da bi trening za bolju fizičku spremnost trebalo da bude dobro iskombinovan i da se obavezno sastoji i od vežbi zagrevanja i istezanja, u kombinaciji sa bržim hodanjem i laganim trčanjem.
Kada povratite snagu i izdržljivost u program aktivnosti možete da uključite i predložene vežbe kojima se jačaju i oblikuju mišići.

Trbušnjaci

Ležeći na podu sa blago savijenim nogama i rukama oslonjenim na potiljak podižite lopatice, dok donji deo leđa treba da ostane oslonjen na podlozi. Ponovite vežbu 10 puta. Posle 30 sekundi odmora, podižite opružene noge od podloge dok ne dođu pod ugao od 90 stepeni. Uradite 10 ponavljanja pa napravite pauzu. Ponovo savijte noge i podižite samo lopatice od podloge, ali ovom prilikom laktom težite ka suprotnom kolenu. Vežbu radite naizmenično po 10 ponavljanja u svaku stranu.

Iskorak

Zauzmite raskoračni stav. Ruke su opuštene pored tela, a u svakoj držite teg od pola kilograma ili malu flašu napunjenu vodom. Napravite iskorak unazad i podignite ruke visoko iznad glave. Postepeno se vratite u početni položaj i ponovite vežbu sa drugom nogom. Radite iskorake unazad naizmenično dok sa svakom nogom ne uradite 10 ponavljanja.

Ruka-rame

Lezite na pod tako da su stopala oslonjena na ivicu kreveta ili stolice. Gornji deo tela oslonite na opružene ruke. U trajanju od jednog minuta naizmenično dotičite dlanom jedne ruke suprotno rame.

Sedanje na stolicu

Zauzmite raskoračni stav sa stoplaima u širini ramena. Ispružite ruke ispred sebe, a gornji deo tela lagano nagnite napred. Brojeći do četiri, polako se spuštajte kao da želite da sednete na stolicu. Zadržite se sekundu u tom položaju. Polako se vraćajte u početni položaj brojeći do dva. Vežbu ponovite u dve serije po 10 čučnjeva, uz jednominutnu pauzu. Pazite na držanje gornjeg dela tela, a kolenima ne prelazite vrhove prstiju pri spuštanju.

Izvor: Novosti - Specijalni dodatak Doktor u kući
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još