VREME JE ZA REKREACIJU: Tri ključne vežbe za dobru formu

Fitnes centri su počeli sa radom, ali propisana pravila za sprečavanje širenja infekcije izazvane virusom korona, moraju da se poštuju: održavanje odstojanja među rekreativcima u trening klubovima bi moralo da bude najmanje tri metra, broj korisnika se određuje prema prostoru, treninzi se zakazuju... Sve to je propisano Pravilnikom o ponašanju zaposlenih i korisnika rekreacionih centara, koji je doneo Savez za fitnes i rekreaciju Srbije, a usvojio i Krizni štab za borbu protiv kovida 19.

Magistar Dragan Tomašević, generalni sekretar Saveza za fitnes i rekreaciju Srbije, kaže da mere zaštite podrazumevaju da samo jedna osoba, ukučujući i zaposlene, sme da bude na prostoru od 10 kvadratnih metara, odnosno na tri metra razdaljine:

- Svaki trening unapred mora da se najavi telefonom ili mejlom. Pri ulasku u klub obuća se dezinfikuje hlorom, a potom ruke alkoholom. Zaposleni su u obavezi da imaju maske i rukavice i da posle svake upotrebe dezinfikuju vežbačke sprave, opremu, svlačionice i tuš-kabine.

U pravilniku se ističe da je poželjno da klub ima prirodnu ventilaciju i da se što češće provetrava.

Ukoliko se ipak osećate bezbednije da vežbate kod kuće, predlažemo vam tri ključne vežbe koje mogu da sačuvaju dobru formu.

Bokovi

Lezite na bok, tako da je celo telo opruženo i zategnuto, oslanjajući se na podlakticu ruke. Kukove podižite od podloge tako što ćete se opirati o podlogu. Radi pravilnog izvođenja vežbe važno je da ne pomerate kukove ni napred ni nazad. Ponovite od 10 do 20 puta na jednom, a zatim na drugom boku. Uradite po tri serije.

Leđa

Zauzmite široki raskoračni stav, a trup savijte da bude paralelno sa podlogom. Iz tog položaja opružajte ruke ka napred tako da prate ravan leđa i da se opruže celom dužinom dok i one ne dođu u paralelan položaj sa podlogom. Ponovite vežbu u tri serije od 10 do 20 puta. Zatim iz istog položaja pomerajte ruke u stranu dok ne dođu u položaj slova T. I ovu vežbu uradite u tri serije sa 10 do 20 ponavljanja.

Stomak

Lezite na leđa sa savijenim nogama koje su raširene tako da prate širinu kukova. Odižite leđa od podloge - samo lopatice, uz istovremeno odizanje ruku iznad grudi. U podignutom položaju zadržite se tri sekunde. Ova vežba jača i oblikuje mišiće trbušnog zida. Izvodi se u 10 do 20 ponavljanja sa pauzama, u tri serije.

Izvor: Novosti - Specijalni dodatak Doktor u kući
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još