JEDITE SVE ŠTO POŽELITE I GUBITE KILOGRAME: Proverite zašto je vikend dijeta trenutno najpopularnija

Ovaj princip ishrane kreirao je doktor Majkl Mozli, a za kratko vreme je postao jako popularan među ženama. Dijeta nosi naziv vikend dijeta ili princip 5:2. Ovo je, zapravo, način ishrane koji brzo daje rezultate, a ne zahteva preterano odricanje.

Koja su pravila dijete 5:2?

Metod doktora Mozlija ne predviđa nikakve zabrane i stroga pravila. Pet dana u nedelji dozvoljena je uobičajena ishrana i obroci na koje ste već navikli, a samo dva dana (najbolje bi bilo da to bude vikend) treba ograničiti unos kalorija. Ovo ograničenje podrazumeva, unos 500 kalorija ta 2 dana.

Periodično ograničenje u ishrani i drastično manji unos kalorija podstiče gubitak težine s minimalnim stresom za telo. To znači da ćete gubi kilograme umerenim tempom, ali bez sraha da će se oni vratiti kada prekinete ovaj režim ishrane.

U proseku se ovom dijetom gubi 1 kilogram nedeljno, ali ukoliko uvedete i fizičku aktivnost 3 puta nedeljno, možete izgubiti i do 3 kilograma u roku od 7 dana.

Plan ishrane za radne dane:

Ovih dana jedite kao i obično, ni više ni manje. Ako u ishranu dodate više povrća i proteina, to će definitivno ubrzati proces gubitka kilograma i samo ćete imati koristi. Važno je zapamtiti da ovih pet dana niste na dijeti. Psihološki je mnogo lakše pridržavati se prehrambenih navika kad znate da nema zabrana.

Plan ishrane za vikend:

Doktor naglašava da u toku ova dva dana kalorije ne bi trebalo da prelaze 500 (600 kalorija za muškarce). To izgleda ovako, 200 kalorija za doručak i po 150 za ručak i večeru.

Doručak: Omlet od 2 jaja, dosta povrća i kašika nemasnog sitnog sira.

Ručak: Parče pilećeg belog mesa, salata i parče integralnog hleba

Večera: Riblji file, salata, parče integralnog hleba

Ukoliko osetite glad uveče, možete popiti šolju nemasnog jogurta.

Izvor: Elle.hr
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još