JAPANSKA DIJETA: Za dve nedelje možete da izgubite do osam kilograma

Danas postoji ogroman broj raznovrsnih dijeta i svako može odabrati onu koja odgovara njegovom ukusu. Naročito je popularna japanska dijeta, pomoću koje možete za nekoliko nedelja izgubiti do 8 kilograma.

Šta je japanska dijeta?

Za početak, sami Japanci ne smatraju svoju ishranu dijetalnom. Za njih je to uobičajeni sistem ishrane koji im pomaže da ostanu zdravi i mladi (prema statistikama, Japan ima najduži životni vek i najmanji procenat gojaznih žena). Stoga se u japanskoj ishrani ne radi samo o omiljenom sušiju, morskim plodovima i sosevima, već o zdravoj i uravnoteženoj ishrani. Sva jela su zasnovana na proteinima, kao i odsustvo mesa i mlečnih proizvoda. Pored toga, u japanskoj kulturi praktično nema poslastica, a "slatko" zamenjuju voćem. U svakom slučaju, Japanci imaju poseban odnos sa hranom: prelepi ambijent, mali delovi, samo sveži proizvodi, kuvanje na pari i druge tajne koje čine celu filozofiju.

Šta možete jesti?

Pirinač

Mali deo pirinča dobija se čak i za doručak. Ima malo masti, ali dovoljno ugljenih hidrata koji su odgovorni za sitost i glad. Japanci kuvaju pirinač bez povrća i maslaca - ovo je važna tačka.

Riba

Losos, tuna, pastrmka, sardine i haringa - prioritet su masne sorte. Glavni izvor Omega-3, koji pozitivno utiče na stanje koštanog i kardiovaskularnog sistema, a takođe poboljšava funkciju mozga.

Japanci su opsednuti povrćem

Nijedan obrok nije potpun bez 4-5 opcija za jela od povrća, koja se najčešće dinstaju u vodi.

Jaja

Nezasićene masne kiseline koje se nalaze u jajima pomažu u borbi protiv tvrdoglavih masnih naslaga.

Zeleni čaj

Pored uklanjanja toksina zeleni čaj normalizuje krvni pritisak i zaustavlja upale. Ali ne bi trebalo da preterujete - ne preporučuje se piti više od 1,5 litra dnevno.

Pravila japanske dijete:

1. Za čitav period dijete potrebno je odreći se soli i šećera.

2. Jela se serviraju u vrlo malim porcijama (oko 200 g hrane po obroku) da biste glad zadovoljili za 80% ("Jedite samo kada ste gladni", kažu Japanci).

3. Bez ulja i prženja, hrana se može kuvati samo na pari.

4. Uobičajenih 5-6 obroka morate smanjiti na tri. Međuobroci su zabranjeni.

5. Jedan i po litar vode za piće je dnevni minimum.

Rezultat

Japanska dijeta traje 14 dana. Za to vreme, zahvaljujući značajnom smanjenju ugljenih hidrata i visokom sadržaju proteina, izgubićete najmanje pet kilograma.

Kontraindikacije

Nema ih mnogo, ali postoje. Dijeta je kontraindikovana kod trudnica, ljudi sa bolestima bubrega i jetre, srčanim poremećajima i gastritisom.

Izvor: Stil.kurir.rs/Grazia.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još