MOĆNE ZELENE BOBICE: Grašak - saveznik u borbi za bolje zdravlje

Grašak se može činiti običnom svakodnevnom namirnicom. Najčešće ga kuvamo i konzumiramo kao varivo uz dodatak mesa. Mnogi ga vole i u ruskoj salati. Osim što je ukusan, grašak je i zdrav i više nego poželjan na stolu u različitim obrocima.

Grašak nema mnogo kalorija, a bogat je proteinima i vlaknima, pa tako uključivanje porcija zelenih bobica u vašu ishranu može učiniti čuda za vaš struk. Vlakna i proteini pomažu da se osećate sito i smanjite apetit, što još više pojačava gubitak kilograma.

- Proteini usporavaju pražnjenje želuca, a takođe se pokazalo da smanjuju nivo grelina, hormona koji je odgovoran za podsticanje gladi. U međuvremenu, vlakna se probavljaju vrlo sporo, što održava sitost, i pomaže u gubitku kilograma - navodi dr Džoš Eks, nutriciolog.

Proteini su važno za opšte zdravlje. Telo ih koristi i za izgradnju i regenerisanjee tkiva, kao i za sintezu važnih hormona i enzima. Nedostatak proteina može biti loše po zdravlje, uzrokujući simptome poput slabljenja imuniteta i usporenog rasta kod dece.

Bogat proteinima i vlaknima, zeleni grašak može pomoći u kontrolisanju nivoa šećera u krvi i da spreči simptome dijabetesa poput umora, pojačanog mokrenja i glavobolje.

- Vlakna deluju tako što usporavaju apsorpciju šećera, pomažući održavanju njegovog nivoa u krvi u željenim granicama. Neke studije su pokazale inače da povećanje unosa proteina smanjuje šećer u krvi kod ljudi sa dijabetesom tipa 2 - ukazuje dr Eks.

Blagotvornost vlakana

Sa 8,8 grama dijetetskih vlakana po porciji (jedna šolja), zeleni grašak može da čini do 35 procenata dnevnih potreba za vlaknima. Uključivanje više hrane bogate vlaknima može imati blagotvorni efekat na nekoliko aspekata zdravlja, posebno kada je u pitanju varenje.

Vlakna mogu takođe biti korisna u lečenju digestivnih poremećaja, kao što su gastroezofagealni refluks, čir na želucu, hemoroidi.

Zeleni grašak je takođe bogat antioksidansima koji mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala pa tako i u borbi protiv oštećenja ćelija.

Zahvaljujući visokoj koncentraciji antioksidansa u zelenom grašku, u nekim istraživanjima je dokazano da ova namirnica može imati antikancerogena svojstva.

Saponini su naročito vrsta antioksidansa koja se nalazi u zelenom grašku i koja može da spreči rast tumora.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još