PODIŽU ENERGIJU I KONCENTRACIJU: Četiri najzdravije namirnice za užinu

Ukoliko imate problem sa padom koncentracije i pospanošću u popodnevnim satima, verujemo da će vas zanimati ono što sledi.

Pre svega, važno je piti dovoljno vode, jer dehidratacija može biti prvi uzrok ovih problema. Nakon toga, razmišljate o kupovini namirnica koje su lagane, ali hranljive. Grickalice i slične zanimacije nikako nisu pravo rešenje za glad i umor, jer su pune šećera, koji imaju samo trenutno dejstvo, a ostavljaju negativne posledice. Saznajte koje namirnice se preporučuju.

1. Avokado

Ovo voće ima nizak sadržaj šećera, ali i zdrave masnoće, koje održavaju sitost. Pored toga, podstiče stvaranje zaliha triptofana, koji dalje pozitvno deluje na apetit i raspoloženje. Izdvajamo i glutaminsku kiselinu, koja utiče na smanjeno lučenje kortizola, hormona stresa.

2. Pistaći

Šaka pistaća je odličan izvor energije, i saveznik protiv psihičkog i fizičkog umora. Oni su bogati poluzasićenim mastima, kakve su omega 3 i omega 6, ali i već spomenutim triptofanom. Sve ovo jasno govori da frižider možete držati na odstojanju.

3. Borovnice

Ovo voće je ukusno, ali i zdravo, jer pruža dovoljno antioksidanata, kao što su vitamin C i flavonoidi. Redovnim unošenjem poboljšava cirkulaciju i sprečava nadutost. Važno je napomenuti da je odlična hrana i za mozak, što znači samo jedno, možete zaboraviti na umor.

4. Čia semenke

Za kraj, nekoliko reči i o čia semenkama, koje imaju manje zasićenih masti od zapakovanih grickalica. Održavaju sitost i energiju satima, zbog protenina i omega 3 masnih kiselina.

Izvor: Citymagazine.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još