SMRŠAJTE BRZO I ZDRAVO: Pridržavajte se deset ključnih pravila u ishrani

Višak kilograma nije samo estetski, veći zdravstveni problem. Ukoliko u našem telu imamo previše masnih naslaga povećeva se rizik od dijabetesa, srčanih oboljenja, povišenog holesterola i kardiovaskularnih smetnji, ali i mnogih drugih bolesti.

Stizanje do idealne linije nije lak posao, ali uz ovu dijetu ćete se na najlakši i najefikasniji način rešiti sala, a to je i nauka dokazala. Sve što je potrebno je da se pridržavate sledećih pravila i smršaćete brzo, zdravo, bez rizika da se kilogrami vrate.

Ovo nije kratkotrajna dijeta, ovo je način života. Ukoliko se hranite po ovim principima, sa kilažom više nikad nećete imati problema, tvrde naučnici.

1. Povećajte količinu vlakana u ishrani - ona ​​ima malo kalorija, omogućavaju vam brže osećanje sitosti i sprečavaju taloženje lipida.

2. Eliminišite trans masti - one su uključene u namaze, margarine, gotova jela, pa zato takvu hranu svedite na minimum. Trasn masti uzrokuju brzo nagomilavanje masti oko struka i najveći su neprijatelj vitke linije.

3. Smanjite alkohol - Prekomerna konzumacija uzrokuje povećanje telesne masti.

4. Povećajte unos hrane bogate proteinima - Proteini potiskuju osećaj gladi, smanjuju nivo lipida u telu, ubrzavaju opšti metabolizam i povećavaju mišićnu masu. Što češće jedite meso, mlečne proizvode i jaja.

5. Pokušajte da izbegnete stres - tokom stresa proizvodi se hormon kortizol, koji povećava apetit. Vežbe disanja, opuštanja i šetnje na svežem vazduhu mogu vam pomoći da izgubite kilograme i smanjite stres.

6. Izbegavajte slatko - To ne zači da morate potpuno da se odreknete slatkiša, već da se trudite da jedete šećer samo onda kada vam organizam to i traži, a ne kada vam je dosano. Šećer je uzročnik mnogih problema, pa osim pojave sala, povećava i rizik od mnogih oboljenja.

7. Budite fizički aktivni - Vežbe jačaju telo, povećavaju imunitet, pomažu u pretvaranju masnih ćelija u energiju.

8. Ugljene hidrate svedite na minimum - Jednostavni ugljeni hidrati koji se nalaze u pecivima, slatkišima, sokovima i slatkim pićima su najopasniji. Ukoliko ih redovno i u velikim količinama unosite u organizam, sigurno ćete imati problem sa viškom kilograma.

9. Uvrstite u ishranu kokosovo ulje - njegove korisne supstance stimulišu metaboličke procese i smanjuju naslage lipida u celom telu, a naročito sa stomaka.

10. Obezbedite telu dovoljno sna - ljudi koji spavaju manje od 7 sati dnevno imaju više masti u organizmu, pokazalo je istraživanje.

11. Jedite više masne ribe - njeni visokokvalitetni proteini i omega-3 kiseline smanjuju nivo masti u telu, štiteći ga od infekcija, virusa i upala.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još