REČ STRUČNJAKA: Zašto kosa tokom leta više opada i kako to sprečiti?

Letnje vrućine mogu prouzrokovati pojačano opadanje kose, a ukoliko ono nije pruzrokovano određenim zdravstvenim problemima, može da se reguliše unosom namirnica bogatih cinkom, kao i kvalitetnim snom i redovnim vežbanjem.

Letnji gubitak kose uobičajena je pojava s kojom se mnogi ljudi suočavaju tokom najtoplijih meseci u godini.

- Za mnoge ljude veći deo njihovih folikula kose tokom leta su prirodno u fazi odmora, nazvanoj telogena faza - rekao je dr Bil Kol. Telogena faza je privremena, ali ponekad može da bude i stresno iskustvo.

Prema mišljenju dr Kola, ekstremne vrućine mogu da dovedu do toga da dodatnih 10 odsto folikula dlake ulazi u stanje mirovanja i da zbog toga opada.

- Dodajte tome sušenja, izlaganja suncu, hloru, ali i slanoj vodi i to je "recept" za primetno veći gubitak kose tokom leta - kaže dr Kol.

Kako sprečiti letnji gubitak kose?

Prema mišljenju Američke akademije za dermatologiju, gubitak 50 do 100 dlaka dnevno je normalna količina opadanja. Iako se očekuje opadanje, neke promene u načinu života mogu da doprinesu zadržavanju telogene faze.

Dok je opadanje rutinski deo ciklusa kose, primetan gubitak kose može da bude i znak većeg problema.

Ako primetite da vam opadaju dlake, da se to dešava u većoj količini ili na pečate, trebalo bi da se obratite svom lekaru ili dermatologu.

- Iako gubitak kose nije neuobičajen kod mladih žena, definitivno nije nešto što bi trebalo sami da rešavate bez prethodne dijagnoze - savetuje Kristen Stirling, medicinska sestra na klinici za dermatologiju za "Healthline".

- Prerani gubitak kose kod žena može da bude posledica različitih normalnih hormonskih promena, upalnih ili autoimunih stanja kože vlasišta ili drugih sistemskih medicinskih stanja - kaže Stirling.

Endokrinolog, dr Jasmin Ahunji smatra da je gubitak kose najčešći problem koji vidi kod pacijenata.

- Vremenski okvir opadanja kose je važan. Korisno je beležiti periode pojačanog opadanja kose i to dostaviti svom lekaru - smatra dr Ahunji.

Za stvaranja temelja za zdravu kosu, dr Kol preporučuje pacijentima da obrate posebnu pažnju na svoju ihranu i opšte zdravlje. Ishrana bogata nutrijentima i izbegavanje šećera i nezdravih masti može da bude dobar početak.

- Naše oči, kosa, nokti i zubi uopšteno se smatraju odrazom ili ogledalom našeg zdravlja. Što smo zdraviji, oni izgledaju zdravije - objašnjava doktor.

- Ishrana, naročito bogata cinkom, dobar san, redovno vežbanje, svež vazduh i smanjen nivo stresa čine kamen temeljac zdravog života i zdrave kose - kaže dr Kol.

Doktor Zakari Okah, osnivač i glavni hirurg u "PH-1 Miami", preporučuje hranu bogatu cinkom, poput spanaća ili sočiva, jer cink "pomaže rast kose" i "održava normalnu funkciju žlezda folikula dlake".

Kada koristite suplemente na bazi cinka, važno je da pazite da ne uzimate dodatne multivitamine koji bi mogli da dovedu do toga da uzimate previše minerala.

- Preterivanje sa dodacima ishrani takođe može da doprinese gubitku kose - kaže dr Okah, savetujući da prvo razgovarate sa svojim lekarom kada bi trebalo da počnete sa korišćenjem novih suplemenata.

Dr Kol takođe preporučuje da se klonite BPA i ftalata, hemikalija koje se nalaze u plastici, a koje naziva "uzročnikom ozloglašenih hormonskih poremećaja".

Nacionalni institut za zdravstvenu zaštitu sredine nudi savete poput odabira staklenih, porcelanskih ili posuda od nerđajućeg čelika za tople napitke i izbegavanje zagrevanja hrane u plastičnim posudama od polikarbonata u mikrotalasnoj pećnici.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još