PAŽLJIVO ČITAJTE DEKLARACIJU PROIZVODA: Dva obroka smatramo zdravim, a oni to zapravo nisu

Iako ih mnogi preporučuju kao zdrave, ove namirnice zapravo u sebi sadrže puno šećera i "praznih" ugljenih hidrata koji deluju negativno na zdravlje, ali i liniju.

Ukoliko ovo pojedete za večeru ili doručak rizikujete da vam skoči nivo šećera u krvi ili holesterol. Pogrešnan izbor namirnica, kažu nutricionisti, imaće kontraefekat - brzo ćemo ogladneti, bićemo nervozni ili usporeni.

Ovo su dve naizgled zdrave opcije za obrok:

1. Ovsena kaša

Da, ovas je zdrav, ali samo ako uzmete pahuljice, pomešate ih s mlekom, jogurtom ili voćnim sokom. Kupovne ovsene kaše mogu da budu "pakao" za organizam jer su pune skrivenog, dodatog šećera.

- Ovsena kaša je i ukusna, i zdrava, ali ne ako uzmete neku kupovnu s dodatim ukusima. Pogledajte šta piše na pakovanju i iznenadićete se, neke od njih u vrlo maloj kesi imaju čak i do 15 grama šećera - rekla je nutricionistkinja Ketrin Perez.

Uvek birajte gotovu opciju koja sadrži što manje sastojaka. Ako vidite ovas, i recimo cimet ili suvo voće, to je u redu, ali ako sastojaka ima "milion" i za neke od njih ne znate šta su, ne kupujte.

2. Energetske štanglice

Ljudi ih vole jer su zgodne, mogu se pojesti praktično usput, a čim piše "energetske" moraju da daju energiju, zar ne?

Da, ali ne onu kakvu želite jer su često pune dodataka koji su loši za zdravlje.

- Viđala sam štanglice kojima je prvi sastojak na spisku šećer. Jedna je sadržala čak 20 grama, što je za ova mala pakovanja stvarno previše. Dodati šećer podiže kilažu, šećer u krvi, trigliceride i ako se često konzumira povećava rizik od dijabetesa tipa 2 - rekla je nutricionistkinja Kim Rouz.

Na štanglici potražite sadržaj proteina, trebalo bi da bude visok, a ugljeni hidrati treba da budu niski. Ako ste uzeli štanglicu punu šećera i drugih ugljenih hidrata, niste sebi učinili uslugu.

Izvor: Stil.kurir.rs/Mondo.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još