NUTRICIONISTI SAVETUJU: Šest zdravih namirnica koje bi trebalo uvrstiti u ishranu

Početak nove godine je pravo vreme da promenite dosadašnje navike i donesete nove odluke kada je u pitanju zdravlje. Ishrana je neizostavni deo tih odluka.

Prema mišljenju nutricionista namirnice koje su prepune hranljivih materija i koje pomažu vašem telu da pravilno funkcioniše i održavaju vas u ostvarivanju svojih ciljeva tokom dana svakako bi trebalo da budu deo vaše ishrane.

Ovo su osnovne namirnice koje bi trebalo da budu sastavni deo vaše ishrane prema mišljenju nutricionista:

Jaja

Jaja su prepuna proteina i mogu da se jedu u bilo koje doba dana. Bilo da se jedu za doručak, ručak i večeru, mogu da se pripremaju na stotinu načina.

- Tokom godina bilo je mnogo rasprava o zdravstvenim prednostima jaja, ali stručnjaci su na kraju zaključili da su jaja veoma korisna jer obezbeđuju mikronutrijente, korisne antioksidanse i pomažu u smanjenju hipertenzije - kaže nutricionista Kim Rouz.

Pasulj

Pasulj se smatra jednom od najzdravijih namirnica. Bogat je vlaknima i pomaže u snižavanju holesterol, održava nivo šećera u krvi i podstiče zdravlje probavnog sistema.

Stanovnici delova sveta u kojima se najduže živi, tokom dana pojedu šoljicu pasulja.

Semenke lana

Semenke lana smatraju se superhranom jer su pune omega-3 masnih kiselina. One deluju na snižavanje holesterola i odlične su za dobro funkcionisanje mozga i srca.

Foto: Ilustracija/Pexels.com

Grašak

Ako želite da unesete više biljnih proteina, grašak je prava namirnica. Sadrži malo masti i malo vlakana.

Kvinoja (Kinoa)

Ova žitarica je puna vitamina, nutrijenata i proteina i predstavlja jednu od najzdravijih namirnica. Prema pisanju časopisa "Journal of Cereal Science", konzumiranje kvinoje može da pomogne vašem srcu, crevima, kao i metaboličkom zdravlju.

Kelj

I na kraju, na spisku zdravih namirnica je neizostavno lisnato zeleno povrće, a kelj je među najzdravijima. On je bogat vitaminima A, B6 i C, kalcijumom, kalijumom, manganom i bakrom. Osim toga jedna šoljica kelja ima samo 38 kalorija.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još