LAKO DO USPEŠNIH REZULTATA: Ispoštujte osam ključnih pravila koja važe kod svake dijete

Za koju god dijetu da se odlučite, zdravlje vam je na prvom mestu. Stoga je važno da se pridržavate sledećih pravila.

Svako ko se barem jednom odlučio da se uhvati u koštac sa viškom kilograma susreo se sa savetima kako tajna uspeha leži u manje jedenja i više vežbanja, što i jeste i nije tačno.

Nije tačno u onom smislu da je to nužno garancija za uspeh jer možete jesti manje nego inače, a da je to i dalje više nego što biste trebali, baš kao što možete biti fizički aktivniji nego inače, a da to i dalje ne bude dovoljno.

Ali, manje jedenja i više vežbanja svakako su dobar početak, a tu je još nekoliko pravila uz koje će svaka dijeta, pre ili kasnije dovesti do sjajnog rezultata.

1. Ne preskačite obroke

Ukoliko preskačete obroke to vam neće pomoći da skinete kilograme, pa čak može uticati na to da vam se izgubljeno vrati.

Pokušajte da jedete pet malih obroka tokom dana umesto jednog ili dva velika obroka. Na taj način nećete izgladneti i unositi u organizam višak kalorija.

2. Ne zaboravite da brojite

Ne mislimo na odbrojavanje kilograma prema manjim vrednostima nego na kalorije. Brojanje kalorija je odličan način organizacije vašeg programa mršavljenja. I ne preskačite pri brojanju. Ako jedete salatu uračunajte i dresing. Brojite napitke pogotovo kafu i mleko u njoj.

3. Nemojte da dehidrirate

Unos tečnosti u organizam za vreme dijete je izuzetno važan. Možda otkrijete da ste dosta manje gladni ako tokom dana pijuckate vodu jer se često početak dehidracije manifestuje kao glad.

4. Ne zaboravite da vežbate

Možda ćete dijetom izgubiti višak kilograma, ali ni mršavo telo nije lepo ako nije zategnuto. Vežbajte po pola sata pet puta nedeljno.

5. Ne izbacujte ugljene hidrate iz ishrane

Izbacite samo one loše za vašu liniju poput ugljenih hidrata u testenini. Hleb sa celovitim žitaricama i sveže povrće treba da budu na vašem meniju.

6. Ne izgladnjujte se

Nikad! To je čak i opasno po život kao i teranje na povraćanje nakon jela. Ako imate ovakvih problema, odmah potražite stručnu pomoć.

7. Ne zaboravite da sebi postavite ciljeve

Lakše ćete se uhvatiti u koštac sa novim programom ishrane ako sebi postavite jasan cilj. Znati da postoji tačka do koje želite da stignete, olakšaće vam rušenje svih prepreka na putu.

Bićete motivisaniji ako sebi kažete "smršaću pet kilograma" umesto "dovešću se u formu".

8. Nemojte sebe obeshrabriti

Ako ipak pokleknete u nekom trenutku i pojedete neki fini kolač koji ne bi smeo da se nađe na vašem tanjiru to ne znači da sve treba da odbacite.

Pridržavajte se i nadalje svog plana i vežbajte malo jače nego inače. Samo pazite da vam se ovakvo posrtanje ne događa prečesto.

Izvor: Stil.kurir.rs/Story.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još