NISU PODJEDNAKO ZDRAVE: Tunjevina ili sardina - kojoj vrsti ribe nutricionisti daju prednost?

Poznato je da je riba jako zdrava namirnica, pre svega zbog velikog udela proteina, ali i omega-3 masnih kiselina. Ipak, nisu sve vrste jednako zdrave, pa treba biti oprezan s unosom.

Nutricionisti tvrde da je sardina najbolja riba u konzervi – u 100 grama ima čak 25 grama proteina. Zahvaljujući velikoj količini kalcijuma, ove sitne ribe su jako važne za zdrave i čvrste kosti.

Tuna ima sličan procenat proteina, ali manje holesterola od sardine. Ipak, nivo kalcijuma je znatno niži, a nutricionisti su jako zabrinuti zbog količine žive koja može biti prisutna.

U nekim kompanijama u svetu vrše proveru procenta žive pre pakovanja tune u konzerve, ali je to još uvek retkost.

Upravo ovaj štetan sastojak je razlog što mnogi stručnjaci preporučuju sardinu umesto tune kad se postavi pitanje koja je riba zdravija. Najzagađenije tuna najviše ima u Severnoj Americi i Evropi, a najmanje u Severozapadnoom i Jugozapadnom Pacifiku.

Ali, zapravo je važno gde se riba nalazi u lancu ishrane. Sitnija riba se hrani samo planktonima, pa je zdravija za ljude.

Krupna duže zadržava nezdrave sastojke. Ako vam se čini da je krupnija tuna ukusnija, probajte sardinu s malo limunovog soka i peršuna, sigurno ćete promeniti mišljenje.

Vodite računa i o količinama. Nutricionisti preporučuju najviše dve konzerve tune nedeljno, dok za sardine nema ograničenja. Međutim, zbog količine soli u sardinama, obavezno ih jedite uz neslane namirnice.

Izvor: N1info.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još