NUTRICIONISTI OTKRIVAJU: Koje greške prave roditelji kada je u pitanju ishrana dece?

Briga o detetu podrazumeva i vođenje računa o njegovoj ishrani, a nutricionista Prija Tiu podelila je nekoliko grešaka koje roditelji često prave kada je u pitanju ishrana njihovog mališana.

Krajem prošle godine roditelji širom Velike Britanije upozoreni su da budu oprezni kada su u pitanju namirnice koje kupuju svojoj deci. Istraživanja su pokazala da mnogi proizvodi, prvenstveno namenjeni deci, sadrže veće količine šećera nego što je preporučeno.

Kako bi pomogla roditeljima, nutricionista je otkrila nekoliko grešaka koje mnogi roditelji prave, a tiču se prehrambenih navika njihove dece.

Kao jednu od velikih grešaka istakla je kupovinu jogurta deci. Kako je objasnila, jogurt je sam po sebi izvrstan izvor kalcijumaa i proteina koji podstiču rast zdravih kostiju i zuba vaše dece, što ga naizgled čini fantastičnom namirnicom za dete.

Ipak, jogurti koji su namenjeni upravo deci, na primer voćni jogurti, često sadrže velike količine šećera. Nutricionista naglašava da je zato vrlo važno proveriti etikete na jogurtima, odnosno koliko dodatnog šećera sadrže.

Još jedan od čestih problema su i prevelike porcije koje serviramo deci. Mnogi roditelji neretko precenjuju koliko njihova deca mogu da pojedu, što može da bude razlog zašto mališani često odbijaju hranu, objašnjava nutricionista koja dodaje da je ovu grešku lako napraviti, pogotovo ako kuvate isto jelo za celu porodicu i sve stavljate na sto u isto vreme.

- Pokušajte da koristite manje tanjire za svoje dete, tako mu možete ponuditi manje porcije koje će ga zasititi, ali pritom će moći da kontroliše apetit. Uvek je bolje rešenje da dete traži još jednu porciju nego da ostavlja hranu na tanjiru - dodaje nutricionista.

I kao poslednje, ali nimalo manje važno, nutricionista kao veliku grešku ističe potpunu zabranu određenih namirnica.

Kao dijetetičar i nutricionista, Tiu je rekla da je njen životni moto da se sva hrana konzumira umereno i da nijedna vrsta hrane ne sme da bude zabranjena. Dok neke namirnice imaju više šećera i masti od drugih, ona tvrdi da postoji način da svome detetu pomognete da to shvati, da svesno bira šta će i koliko jesti.

- Potpuna zabrana određene hrane samo može da poveća rizik da vaše dete razvije nezdrav odnos sa hranom. Zapamtite, u redu je da konzumiraju povremeno i nezdrave namirnice, pod uslovom da takođe dobijaju dovoljno vitamina i hranjivih supstanci putem drugih vrsta namirnica - savetuje nutricionista.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još