STRUČNJACI OTKRIVAJU: Koje voće i povrće na sebi ima najviše, a koje najmanje pesticida?

Organizacija "Environmental Working Group (EVG)" svake godine analizira najnovije podatke američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) kako bi napravila spisak namirnica, odnosno neorganskog voća i povrća s najviše i najmanje pesticida. U saopštenju organizacije stoji "da je svaka izloženost pesticidima problem, budući da znamo kako oni mogu štetiti zdravlju ljudi, a naročito dece".

Iako brojna istraživanja sprovedena na najprestižnijim svetskim univerzitetima već godinama ukazuju na povezanost pesticida i zdravstvenih problema, naučnici ističu kako rešenje postoji. Naime, pokazalo se da se zamenom neorganskog voća ili povrća organskim gotovo trenutno smanjuje nivo ovih štetnih hemikalija u ljudskom telu, piše "National Geographic", a prenosi "Slobodna Dalmacija".

Spisak voća i povrća sa najviše pesticida

Od 46 različitih vrsta voća i povrća, na ovih 12 je bilo najviše ostataka pesticida: jagode, spanać, kelj, breskve, kruške, nektarine, jabuke, grožđe, paprike, trešnje, borovnice, boranija.

Rezultati su dobijeni prikupljanjem 46.569 uzoraka najpopularnijeg voća i povrća, koji su zatim oprani i očišćeni kao što bi to svako od nas učinio kod kuće. Nakon pranja, gotovo 75 osto neorganskih svežih proizvoda koji se nalaze u prodaji u SAD sadržalo je ostatke pesticida, od kojih su neki već godinama zabranjeni.

Novost u odnosu na prošlu godinu je da su se ove godine na listi namirnica sa najviše ostataka pesticida našle boranija i borovnice jer je u njima otkrivena zabrinjavajuća koncentracija pesticida povezanih s bolestima nervnog stistema. S druge strane, dinja je skinuta s liste namirnica sa najmanje pesticida i na nju je dodata šargarepa.

Spisak voća i povrća sa najmanje pesticida

Od 46 različitih vrsta voća i povrća, ovih 15 ima najmanje ostataka pesticida: avokado, kukuruz, ananas, luk, papaja, grašak, šećerac, špargle, dinje, kivi, kupus, pečurke, mango, slatki krompir, lubenice, šargarepe.

Izvor: Slobodna Dalmacija/National Geographic
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još