O skandaloznoj prodaji zaposleni u Politici nisu znali?

Vest o skandaloznoj i takoreći tajnoj prodali lista Politika zatekla je u čudu i ljude koji su zaposleni u toj kući. Većina je, kako kažu, to saznala ili iz medija, od poznanika, ili sa sajta Agencije za privredne registre.

(old_image)

REČ GLAVNOG UREDNIKA:

Dragan Bujošević, glavni urednik ls„Politika“, u izjavi "Novostima" kaže: "Čuo sam od prijatelja koji se informisao na sajtu APR." i "Nisam znao ništa zvanično o prodaji, ali to i nije moj posao".

Tek tako...

REČ DIREKTORA:

Moramo da se konsultujemo sa pravnicima da vidimo je li cela transakcija protivzakonita i šta nam je činiti, kaže direktor "Politike a.d. Zefirino Grasi

"Vest me je iznenadila i smatram da je trebalo, kao suvlasnici, da budemo bar obavešteni," kaže za „Novosti“ Zefirino Grasi, direktor „Politike a.d.“. "Sredinom marta dobili smo od VAC-a, po pravu preče kupovine, ponudu da kupimo njihov udeo. Neke pojedinosti o obavezama koje treba da preuzmemo nisu bile jasne, pa smo im tražili pojašnjenja i postavili pitanja na koja nismo nikada dobili odgovor. Sada smo, kao i svi ostali građani, saznali da je VAC prodao akcije. Moramo da se konsultujemo sa pravnicima da vidimo je li cela transakcija protivzakonita i šta nam je činiti."

REČ MINISTRA MARKOVIĆA:

Odlazeći ministar kulture Predrag Marković nije želeo da komentariše prodaju firme koja izdaje najstariji list na Balkanu, samo je u svom stilu za "Novosti" rekao: "Ministarstvo kulture nema ništa sa vlasništvom medija, niti smo mi određivali predstavnika državnog kapitala u Politici."

ASOCIJACIJA MEDIJA: DRŽAVA DA HITNO REAGUJE

Upravni odbor Asocijacije medija saopštio je da je promena vlasničke strukture lista "Politika" bila netransparentna i da očekuje hitnu reakciju nadležnih državnih organa, kojom bi se učinila transparentnom nova vlasnička struktura najstarijeg dnevnog lista na Balkanu.

(old_image)

"Neprimereno je i neodrživo ponašanje koje promenu vlasničke strukture u dnevnom listu 'Politika' svodi na nivo slučajno ili usputno dobijene nevažne informacije - posebno kada se o novom vlasniku ništa ne zna". Takvo ponašanje, kako tvrde u Asocijaciji, ostavlja mesta najraznovrnisjim spekulacijama u pogledu stvarnih i skrivenih vlasnika i očigledna je potreba da javnost sa tim postupkom bude upoznata na adekvatan način.


LDP: UPOZORAVALI SMO:

Krajem prošle godine LDP je javno tvrdio da je list "Kurir" dobio novac od države da otkupi deo koji je u vlasništvu nemačkog VAC-a u dnevnim novinama "Politika", "Večernje novosti" i "Dnevnik".

(old_image)

Tada je funkcioner Liberala Zoran Ostojić tvrdio da "vrh države preko svog čoveka u "Kuriru", izvesnog Bjelopetrovića, hoće da preuzme "Politiku".

"Ovo je prava slika odlazeće vlasti, ali i dolazeće vlade koja svoj mandat počinje - skandalom oko prodaje nacionalne institucije na netransparentan način", izjavio je Ostojić.

Pravo je pitanje zašto dražva nije iskoristila pravo preče kupovine i da li joj je to bilo uopšte ponuđeno.

Skandal je i način na koji smo saznali kao i to kako je vlasništvo "Politike" promenjeno", kaže Ostojić za B92.

"IST MEDIA" - NEPOZNATA U RUSIJI

Ta firma registrovana je 12. januara ove godine sa sedištem u ulici Arhangelski pereulok broj 9 u Moskvi, sa osnivačkim kapitalom od 10.000 rubalja, odnosno 250 evra.

Novi vlasnik polovine "Politike" nije poznat srpskoj javnosti. Stoprocentni vlasnik moskovske "Ist medija grupe" (East Media Group) je Aleksandar Trbović, saznaje Beta.

Generalni direktor kompanije je Uroš Stefanović, piše u registracionoj bazi Poreske službe Moskve.

Izvori upućeni u medijsku situaciju u Rusiji rekli su agenciji Beta da je ta firma potpuno nepoznata i da nema nikakvog uticaja u Rusiji.

Inače, Uroš Stefanović je, kako pišu "Novosti", jedan od najbližih saradnika Miroslava Bogićevića. Na ruskim poslovnim sajtovima pojavljuje se i kao menadžer prodaje u „Farmakom akumulatorima“, sa sedištem u Moskvi akumulatorima“, sa sedištem u Moskvi.

(old_image)

Miroslav Bogićević (Farmakom akumulatori)

Stefanović je Beograđanin, advokat, koji prema informacijama „Novosti“ duže vreme živi u Moskvi, gde je i završio studije. Kompanija „Ist medija grup“, čiji je Stefanović zvanično prvi čovek, prema saznanjima „Novosti“ ne posluje na moskovskoj adresi koja je prijavljena Agenciji za privredne registre. Ključni čovek „Ist medija grupe“ je, kako pišu "Novosti", Milan Barišić, koji je zvanično direktor „Farmakom akumulatora“. U firmama Miroslava Bogićevića u Moskvi zaposlen je i Janko Đurić, nekadašnji predsednik opštine Vladimirci, koji je bio i šef predstavništva Privredne komore Srbije u ruskoj prestonici.

Vlasnik "Farmakoma" Miroslav Bogićević izjavio je za Press da nije ni na koji način uključen u ovu kupovinu.

Pogledajte još